Sporters en kinderen trekken trein voort met ontbijtenergie

01/11/2010 14:42

Het Nationaal Schoolontbijt

Het Nationaal Schoolontbijt 2010 start met Ontbijttrein en krachtproef

Utrecht, 1 november 2010 - Deze ochtend vond de officiële opening plaats van de 8e editie van Het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin op 2.500 scholen zo'n 500.000 kinderen samen gaan ontbijten. Het thema dit jaar is: Samen ontbijten geeft energie! Een negental nationaal bekende topsporters, ambassadeurs van Right To Play, en 4 basisschoolklassen stapten op Utrecht CS op de speciale Ontbijttrein. Aan boord van de Blokkendoos, een historische trein uit 1927, genoten zij van een ontbijt op weg naar het Spoorwegmuseum. Daar lieten de sporters met 12 kinderen een sterk staaltje ontbijtenergie zien. Samen trokken zij de Nestor van zijn plaats; een 64 ton wegende locomotiefcombinatie uit 1880. Het Nationaal Schoolontbijt deed daarnaast een donatie van 125.000 euro aan Right To Play en Bake for Life, de goede doelen die dit jaar aan Het Nationaal Schoolontbijt zijn verbonden. Bij de bijeenkomst maakte de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt bovendien de resultaten bekend van een groot onderzoek onder basisschoolleerlingen naar hun ontbijtgedrag.

Uit dit onderzoek onder 7.231 leerlingen uit de bovenbouw van scholen die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt, blijkt dat één op de zes kinderen soms zonder ontbijt naar school komt: 12% slaat het ontbijt 1 of 2 keer per week over en 4% zelfs 3 tot 5 keer per week. Voor de meeste kinderen (90%) is een ontbijt met brood favoriet. De top 3 van beleg bestaat uit chocoladehagel (28%), kaas (21%) en vleeswaren (20%). Melk, thee en yoghurtdrank (39%, 20%, 15%) zijn de drie favoriete ontbijtdranken, direct gevolgd door limonade en fris (13%). De meeste kinderen (57%) nemen 5 tot 10 minuten de tijd voor hun ontbijt. Zo'n 15% van de kinderen geeft aan alleen te ontbijten. Kinderen die alleen ontbijten doen dit dubbel zo vaak voor de TV dan kinderen die met anderen ontbijten. Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok Netpanel.

Sporters

In de Ontbijttrein en bij de krachtproef in het Spoorwegmuseum lieten, naast 4 groepen van de Van Dijckschool uit Bilthoven, 9 topsporters zien hoe belangrijk het ontbijt is. Deze sporters, allen ambassadeurs van Right To Play, waren Ruben Houkes (judo), Erik Dekker (wielrennen), Deborah Gravenstijn (judo), Ellen van Langen (atletiek), Roelant Oltmans (hockey), Anouk Hoogendijk (voetbal), Bram Ronnes (beachvolleybal) en Miranda Boonstra (atletiek).

Goede doelen

Het Nationaal Schoolontbijt kiest elk jaar een goed doel. Dit jaar zijn het zelfs twee goede doelen. Van de deelnemende scholen wordt een symbolische vergoeding gevraagd van

25 eurocent per ontbijtje. De opbrengst gaat naar Right To Play en Bake for Life. Beide organisaties zijn in ontwikkelingslanden actief. Right To Play zorgt ervoor dat kinderen zich door sport en spel beter ontwikkelen en dat ze zo een betere start hebben in de maatschappij. Bake for Life geeft jonge gehandicapten een kans door het bouwen bakkerijen waar zij worden opgeleid tot bakker en zo in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Ontbijtpakket

Alle 2.500 deelnemende scholen ontvangen in de week van Het Nationaal Schoolontbijt hun ontbijtpakketten. Het Nationaal Schoolontbijt bestaat uit een assortiment versgebakken wit-, bruin- en volkorenbrood en broodjes met halvarine als smeersel en beleg zoals smeerkaas, hardgekookte eieren, fruitstroop, chocoladevlokken en, dit jaar voor het eerst, Fair Trade aardbeienjam en pindakaas. Daarnaast is er verse, halfvolle melk. Lokale bakkers leveren de pakketten met het versgebakken brood bij de scholen aan. In de ontbijtpakketten vinden de scholen naast het ontbijt ook alles wat verder nodig is voor een goed gedekte tafel: bordjes, bekertjes, servetten, messen en vorken, eierdopjes, placemats en schalen. Er is zelfs gedacht aan een vuilniszak om de boel netjes op te ruimen.

Speciaal lesmateriaal

Het Nationaal Schoolontbijt is - behalve leuk en feestelijk - ook een leerzaam evenement. Voor de onder-, midden- en bovenbouw is speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit jaar heeft 82% van de leerkrachten het lesmateriaal besteld. Centraal daarbij staat dat kinderen op een aansprekende manier hun eigen ontbijtgedrag onderzoeken en daar op school en thuis verder over praten. Ook de ouders krijgen informatie over het belang van een goed ontbijt.

Organisatie

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.schoolontbijt.nl