Gemeente Boekel


Fractie Venhorst: (Meerjaren) Begroting: Financiële gezondheid op âOranjeâ

logo GBV Het college van B&W heeft de âProgramma- en Productbegroting 2011â aangeboden en hierop wil Gemeenschapsbelang Venhorst reageren. Kon 2010 nog beschouwd worden als een overgangsjaar, vanaf 2011 zullen de bezuinigingsmaatregelen toegepast gaan worden. Om dit te realiseren is en wordt door alle betrokkenen hard gewerkt en wij willen bij deze daarvoor onze waardering uitspreken.

Â

âLeefbaarheid en Sociale Samenhangâ is een beleidsveld binnen de WMO. Hieronder vallen o.a. gemeenschapshuizen, steunpunten en buurtwinkels. Dit betekent dat de gemeente een actieve rol heeft om deze voorzieningen mede in stand te houden. Het onverkort toepassen van de gebruiker/genieter betaald lijkt ons in deze niet volledig haalbaar. Een voorbeeld hiervan is o.a. het Steunpunt Mennehof in Venhorst.

Het is in deze tijd onvermijdelijk dat gemeentelijke bijdragen aan verenigingen en instanties kritisch beoordeeld worden. Echter een subsidievermindering van 25% aan jeugdleden komt hard aan en zal dan ook een punt van discussie worden tijdens de begrotingsbehandeling. Ook moet er financiële ruimte zijn voor burgers die met een goed initiatief komen wat bijdraagt aan de leefbaarheid, zoals bijvoorbeeld Stichting de Speeltrein.

Het aanbesteden van leerlingenvervoer kan mogelijk leiden tot een goedkopere aanbieder, voor ons staat een passende aanbieder voorop. De ritduur is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

Openbaar vervoer met daarbij de buurtbus voor Venhorst, moet gegarandeerd blijven.

Regionalisering van hulpdiensten is prima, echter veiligheid en het tijdig ter plekke zijn dienen voorop te staan.

Stimuleren van bedrijvigheid in samenhang met een gebiedsvisie op o.a het centrum en het buitengebied, heeft grote prioriteit.

De financiële gezondheid staat onder druk. Verkoop van bouwkavels en verworven gronden en panden is hierbij van groot belang. In december worden opnieuw de grondprijzen vastgesteld. We zullen dit mede beoordelen in relatie tot de huidige markt en omliggende gemeenten.

Wij onderschrijven een zo laag mogelijke belastingdruk, maar desondanks ervaart de burger een lastenverzwaring doordat ze als gebruiker/genieter daarvoor meer als voorheen (mee)betaalt. Het is hierbij van belang dat gemeente Boekel aantrekkelijk blijft en niet uit de pas gaat lopen met omringende gemeenten.

Zinsneden in de geest van âer is vooralsnog geen reden tot paniekâ, maakt dat Gemeenschapsbelang Venhorst de financiële gezondheid van de (meerjaren) begroting op âoranjeâ zet. Ook de impact van de bezuinigingsmaatregelen vanuit het rijk en provincie zijn nog niet duidelijk. We zullen ons de komende jaren bescheiden moeten opstellen en verantwoord moeten investeren om een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat veilig te stellen.

Fractie Gemeenschapsbelang Venhorst:

Jeanne van Eert

Riannette Timmers

Bart van de Hoogen