Openbaar Ministerie

Drie jaar cel geëist voor kamerverhuurfraude


1 november 2010 - Arrondissementsparket Utrecht

De officier van justitie te Utrecht heeft vandaag een celstraf van 36 maanden geëist tegen een 33-jarige man uit Utrecht die zich begin januari schuldig maakte aan kamerverhuurfraude. Daarnaast acht de officier van justitie hem schuldig aan diverse winkeldiefstallen. De zaken tegen twee medeverdachten konden vandaag niet behandeld worden.

Half januari kwamen ruim honderd aangiften en meldingen van kamerverhuurfraude op pogingen daartoe bij de Utrechtse politie binnen. Voor de huur van kamers in een pand aan de Zaagmolenkade en in een pand aan de Ferdinand Bolstraat hadden tientallen, vooral jonge mensen een bedrag gestort voor de huur van een maand en twee maandhuren als borg. Deze panden waren echter niet voor huur beschikbaar maar stonden leeg om gerenoveerd te worden.

Op de rekeningen, die op naam stonden van Immo Woongroep en @home Housing, werd ogenblikkelijk beslag gelegd en zodoende was het mogelijk dat de gedupeerden al gedurende het onderzoek hun geld terug konden krijgen. Achter de rekening zaten twee medeverdachten die een bedrijf hadden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hun rekeningnummer voor de fraude ter beschikking hadden gesteld. Deze zaken zullen op een nader te bepalen moment worden behandeld.

Toen in het onderzoek de hoofdverdachte in beeld kwam en hij voortvluchtig bleek, is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De man liep tegen de lamp toen hij op 23 juli dit jaar winkeldiefstallen pleegde in Woudenberg, De Bilt en Laren. De dag ervoor had hij bovendien een winkeldiefstal gepleegd in Abcoude. De feiten carjacking in Amsterdam en dieftal van kentekenplaten die eveneens ten laste waren gelegd, achtte de officier van justitie niet bewijsbaar.

Op de zitting verklaarde de verdachte dat hij "donders goed" wist dat hij bezig was met oplichting. Als reden hiervoor voerde hij financiële nood aan. Hij kon geen betalingen meer verrichten en de bank stond op het punt beslag te leggen op zijn onroerend goed. Toen hij door anderen benaderd werd om mee te doen aan de oplichting, is hij daar op in gegaan. Of dit inderdaad zo is gegaan en wat zijn rol in het geheel precies was, bleef onduidelijk. Maar dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting en hiervoor verschillende mensen heeft ingeschakeld, achtte de officier van justitie bewezen, waarvoor zij een celstraf eiste van drie jaar.