UMC St Radboud


Urologen laten snor staan voor prostaatkankeronderzoek
01-11-2010

Zeventien mannelijke medewerkers van het UMC St Radboud laten in de maand Movember (voorheen november) hun snor groeien. De artsen, verpleegkundigen en onderzoekers van de afdeling Urologie vragen zo aandacht voor prostaatkanker en zamelen geld in voor onderzoek. Ze zijn niet de enigen die hun snor, alias `Mo' (Moustache) laten groeien. Mannen uit twaalf landen wereldwijd doen mee met de succesvolle en bijzondere Movember actie.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Elk jaar krijgen in Nederland 9500 mannen prostaatkanker. Ze lopen er vaak te lang mee rond uit angst, onbekendheid en/of schaamte. De ziekte is goed behandelbaar wanneer die in een vroeg stadium wordt ontdekt, maar het komt ook voor dat klachten zich pas openbaren als de ziekte al is uitgezaaid.

Maand van de snor

Movember is sinds 2003 in twaalf landen een welbekend en groot fenomeen. Vorig jaar vond de actie voor het eerst plaats in Nederland. Het idee werd geboren in Adelaide, door een paar besnorde mannen die een biertje dronken in een bar. Geïnspireerd door de gezondheidsbeweging onder vrouwen kwamen ze tot de conclusie dat mannen nooit actief opkomen voor hun gezondheid. Door een universeel mannenobject, de snor, te combineren met een belangrijk thema vonden ze een uniek recept om mannen te bewegen om meer met hun gezondheid bezig te zijn. Dit mondde uit in het internationale concept Movember.

Campagne

Jaarlijks ontwikkelt Movember een ludieke en creatieve campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun denken over en het omgaan met hun gezondheid veranderen. De regels van Movember zijn simpel: de deelnemende mannen scheren zich voor het laatst op 31 oktober en houden hun snor netjes tot het einde van Movember. Voor het laten staan van hun snor zoeken ze sponsoren.

Onderzoek

De opbrengst van de actie komt ten goede aan prostaatkankeronderzoek. In 2009 werd wereldwijd meer dan 31 miljoen euro ingezameld. In Nederland gaan de opbrengsten dit jaar naar het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

Meer informatie is te vinden op: www.movember.com