Gemeente Dantumadeel


Duisternis, sterren en veel mensen bij Nacht van de Nacht

Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur. Zo kunnen wij door alle verlichting veel minder sterren zien. Daarom werd met het ingaan van de wintertijd de zesde 'Nacht van de Nacht' georganiseerd. De gemeente Dantumadiel deed dit jaar voor de tweede keer mee. Samen met Staatsbosbeheer en de Sterrenwacht Burgum organiseerde zij verschillende activiteiten bij en in De Houtwiel tussen Broeksterwâld en Feanwâlden.

Enthousiaste kinderen
Rond zeven uur verzamelden zich een groep kinderen met hun (groot-)ouders in de kapschuur van Staatsbosbeheer. Boswachter Jeffrey Huizinga zette de kinderen meteen aan het werk met een quiz over de nachtdieren. De Sterrenwacht Burgum toonde daarna een korte film over het sterrenstelsel met de verschillende planeten en sterren. Na die theorie was het tijd voor de praktijk en dat lieten de kinderen zich geen twee keer zeggen. Met groot enthousiasme snelden zij naar buiten, waar een sterrenkijker stond te wachten. Zo konden de kinderen de planeet Jupiter van dichtbij bekijken. De Sterrenwacht liet daarna ook nog zien waar het 'steelpannetje', de grote en kleine beer zich bevonden.

Duisternis belangrijk
Na de kinderen was het de beurt aan de volwassenen, al bleven de meeste kinderen ook voor het tweede deel van het programma. Wethouder Roelof Bos heette de mensen welkom en benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van de duisternis. Boswachter Huizinga onderstreepte dat nog eens tijdens zijn presentatie over de (nacht-)dieren. Na zijn presentatie nodigde Huizinga de aanwezige mensen uit voor een wandeling door De Houtwiel. Tijdens deze wandeling gaf hij uitleg over de aanwezige flora en fauna, afgewisseld met een praktijkles sterrenkunde door de Sterrenwacht Burgum.

Na bijna 45 minuten wandelen kwam het gezelschap terug bij de kapschuur. Daar werd de avond afgesloten met het dichtbij bekijken van nachtvlinders. Deze vlinderen lieten zich lokken door een lichtbak. Boswachter Huizinga merkte op dat er enkele bijzondere nachtvlinders tussen zaten, wat een mooie afsluiting betekende van een geslaagde avond.

Meer duisternis
Naast de georganiseerde activiteiten was de verlichting van de gemeentelijke gebouwen zoals het gemeentehuis, zwembad en sporthallen ook uit tijdens de Nacht van de Nacht. Ook de openbare verlichting in het natuurrijke buitengebied was tijdens deze avond en nacht uitgeschakeld.
Nacht van de Nacht
Foto: Germ Westra

Nacht van de Nacht
Foto: Germ Westra

Nacht van de Nacht
Foto: Germ Westra