Provincie Utrecht

Voertuigen op groen gas en een elektrische driewieler

Duurzaam rijden kan nu al

De regio Utrecht fungeert als een draaischijf voor mobiliteit in Nederland. De luchtkwaliteit staat onder druk, de uitstoot van CO2 neemt toe. Overheidspartijen in de regio hebben belang bij het gebruik van schone brandstoffen. Voertuigen die rijden op schone en duurzame brandstoffen als groen gas, aardgas of elektriciteit veroorzaken nauwelijks CO2 en schadelijke stoffen. De schone brandstoffen zijn zelfs goedkoper. Samenwerking om schoon rijden te realiseren is essentieel. Gemeenten en de provincie in Utrecht zetten zich in om rijden op schone brandstoffen te stimuleren. Steeds meer bedrijven gaan over op duurzaam rijden.

Luchtkwaliteit en CO2

De uitstoot van CO2 stijgt door toename van vervoer. De uitstoot van schadelijke stoffen als stikstofdioxide en fijnstof daalt licht. 40-70% Hiervan wordt veroozaakt door het verkeer. Rijden op schone brandstoffen is nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren en CO2 te verlagen. Rijden op groen gas, aardgas en electriciteit zijn oplossingen hiervoor.

Samenwerken om luchtkwaliteit te verbeteren

Op 27 oktober zijn gemeenten, provincie, waterschappen en bedrijven in de regio Utrecht samengekomen om het gebruik van schone brandstoffen te stimuleren. Gemeenten en provincie stimuleren bedrijven om over te gaan op groen gas of aardgas voor hun wagenpark. Ze plaatsen laadpalen voor eletrische auto's. Waterschappen zijn hierin van belang omdat zij groen gas (bio gas) produceren uit het slib van afvalwater. Momenteel wordt dat omgezet in energie voor eigen gebruik of voor stadsverwarming. Waternet ( oa. afvalwaterzuivering van Amsterdam) zet nu groen gas in voor mobiliteit op kleine schaal. Ze overweegt om de gehele productie van groen gas in te zetten voor mobiliteit. Dit is economisch voordeliger en beter voor het milieu. In de nabije toekomst kunnen 5000 voertuigen rijden op het afval van huishoudens.

Elektriciteit en groen gas veroorzaken geen CO2

Groen gas is een biogas dat gemaakt wordt van restafval. Groen gas is momenteel de schoonste en meest duurzame brandstof. Aardgas is het gas waar we op koken en is iets minder schoon. Beide gassen zijn een stuk schoner in vergelijking met huidige fossiele brandstoffen. Elektrische auto's en auto's op groen gas veroorzaken vrijwel geen CO in gebruik. Als een auto op groene stroom rijdt, veroozaakt het ook geen CO2 bij productie. De afstand die een elektrische auto kan afleggen varieert nu tussen de 70 en 160 km. Elektrisch rijden is het meest geschikt voor gebruik in stedelijk gebied. Groen gas en aardgas zijn goed toepasbaar voor lagere afstanden.

Goedkoop

Groen gas, aardgas en electriciteit zijn goedkopere brandstoffen aan de tank dan de huidige fossiele brandstoffen. Voor EUR 9,- rij je bijna 300 km op groengas of aardgas. Auto's op groen gas en aardgas hebben een geringe meerprijs bij de aanschaf. Een subsidieregeling van de provincie Utrecht verlaagt die meerprijs. Elektrische auto's hebben momenteel nog een relatief hoge meerprijs.

Groei van aantal vulpunten en laadpalen

Er zijn momenteel ruim 50 vulpunten van aardgas en groen gas in Nederland waarvan 3 in de regio Utrecht. Het vierde vulpunt wordt in de 1^e helft van 2012 geopend op het bedrijventerrein Lage Weide door Orange Gas. In 2013 zullen er minstens 8 vulpunten zijn in de provincie Utrecht en landelijk ongeveer 200. Momenteel zijn er 5 laadpalen voor elektrische auto's in de provincie. De provincie Utrecht zet zich in om binnen 2 jaar in elke gemeente twee laadpalen te hebben, dus minstens 58 laadpalen voor elektrische auto's in 2012.

Voor meer informatie kijk op de website groengasgeven.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 12 / 06 21 12 45 54

Voor algemene informatie: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11