Gemeente Almelo

College stelt Fortezza locatie voor als plek voor nieuw Stadhuis

29 oktober 2010 - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een nieuw Stadhuis te realiseren op de zogeheten Fortezza-locatie naast het Twenthecentrum. Die oplossing blijkt 17 miljoen euro goedkoper dan de oorspronkelijk geplande nieuwbouw in het stadshart, en de gemeente bespaart dan jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro.

Het huidige stadhuis

Het huidige Stadhuis

Bouw op de Fortezza-locatie wordt mogelijk omdat met grondeigenaar Van der Looy Projektmanagement B.V. in goed overleg en samenwerking een overeenkomst is gesloten om de gemeente in gelegenheid te stellen de grond weer in eigendom te krijgen. Bij de overeenkomst is als voorwaarde opgenomen dat de gemeenteraad instemt met het voorstel.

Goede mogelijkheden
Raad en college zijn sinds voorjaar van dit jaar op zoek naar een goedkopere maar duurzame oplossing voor de huisvesting van de gemeente. Daarbij is ook betrokken dat de binnenstad tot goede ontwikkeling moet kunnen komen als er geen stadhuis aan het Centrumplein komt. Uit de laatste studies hiernaar komt naar voren dat daar goede mogelijkheden voor zijn, ook in de ogen van investeringspartners. Dat kan met belangrijke aanpassingen van het binnenstadsplan, maar ook met behoud van goede elementen uit dit plan zoals het doortrekken van het water richting de binnenstad. Voor het einde van het jaar wordt een aangepast binnenstadsplan gepresenteerd, zo hebben college en raad al met elkaar afgesproken. Dat zal uitgaan van minder woningen, meer winkels en een compact aantrekkelijk winkelgebied.

Vergelijking
In het onderzoek naar huisvesting van de gemeente vergeleek het college in opdracht van de raad de oorspronkelijke nieuwbouwvariant aan het Centrumplein niet alleen met de goedkopere nieuwbouwvariant zoals nu wordt voorgesteld. Ook werd de vergelijking gemaakt met een complete renovatie van het huidige Stadhuis waardoor het weer veertig jaar met de tijd meekan. Bij deze renovatie zou alleen het betonnen karkas blijven staan en zou het gebouw weer veertig jaar meekunnen, net zolang als bij nieuwbouw. Die renovatievariant is financieel gezien even gunstig als nieuwbouw op de Fortezza-locatie en kan ook een duurzame oplossing bieden. In die variant zou echter de Fortezza-locatie waarschijnlijk nog langere tijd onontwikkeld blijven met alle risico's van dien.

Nieuwbouw
Tevens is een vergelijking gemaakt met een sobere onderhoudsvariant met een levensduur van tien jaar. Die variant levert op dat de gemeente weliswaar weer tien jaar vooruit kan en voldoet aan de arbo wetgeving, maar de jaarlijkse lasten zijn fors hoger dan bij renovatie of nieuwbouw. Reden is dat het opknappen slechts kort zijn werking heeft, toch een investering van 24 miljoen vraagt en dat ook in de toekomst dan nog elders in de stad moet worden bijgehuurd. Conclusie is dan ook dat de gemeente jaarlijks met die variant uiteindelijk een half miljoen minder bespaart dan bij nieuwbouw op de Fortezza-locatie.