NOC*NSF
Arnhem, 26 oktober 2010
'Sportfrissel' koppelt sociale werkvoorziening aan sportverenigingen
Deelnemen aan het maatschappelijk leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De sociale werkvoorzieningschappen (SWS) helpen mensen die het maatschappelijk moeilijk hebben door ze passend werk te bieden. En waarom dan niet samenwerken met sportorganisaties om ze net dat extra duwtje in de rug te geven? In de gemeente Smallingerland starten SW-bedrijf Caparis, Atletiekvereniging Impala, Sportstad Heerenveen, Sportbedrijf Smallingerland, Sport Fryslân en enkele sportverenigingen de Proeftuin Sportfrissel om hier verandering in te brengen.
Caparis in beweging
Mensen met beperkingen hebben het vaak moeilijk in de maatschappij. De belangrijkste doelstelling binnen SW-bedrijf Caparis is om deze mensen te helpen door hen werk aan te bieden waarbij de beroepskwaliteiten van hen zo optimaal mogelijk kunnen worden ontwikkeld. Het unieke van Caparis is dat sport daar ook een belangrijke rol in speelt: 'Caparis in beweging'. Ruim 500 medewerkers sporten wekelijks en doen mee aan voorlichtingsbijeenkomsten gericht op gezonde voeding en leefstijl. Bovendien heeft Caparis als een van de weinige sociale werkvoorzieningschappen in Nederland een eigen sporthal.
Brug naar de vereniging
Erwin Bloeming, sportconsulent bij Sport Fryslân, vertelt: "Een tijdje geleden zaten wij met Caparis, Sportstad Heerenveen en Sportbedrijf Smallingerland om de tafel voor een gesprek over wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Caparis gaf daarbij aan dat zij ondersteuning zochten bij 'Caparis in beweging'. Al pratende ontstond het basisidee voor Sportfrissel. Het is de bedoeling om sportverenigingen uit te nodigen hun sportaanbod te demonstreren. Zo kunnen de medewerkers van Caparis die een beperking hebben op een eenvoudige manier met verschillende sporten en sportverenigingen kennismaken en willen wij bewerkstelligen dat de werknemers ook 'buiten' de SW aan sport doen bij de sportverenigingen.
"Frissel is Fries voor 'in elkaar vlechten'. Dat is precies wat we met dit project willen bereiken: medewerkers van de sociale werkvoorziening laten integreren bij sportverenigingen en vice versa", zegt Bloeming. Naast Atletiekvereniging Impala is er in het project ruimte voor nog twee verenigingen in de gemeente Smallingerland die zich aan Sportfrissel willen verbinden.
Rolverdeling
Atletiekvereniging Impala is als eerste vereniging gevraagd mee te doen aan het project en staat te boek als de officiële aanvrager van de proeftuin Sportfrissel. Sport Fryslân voert namens de deelnemende partijen de regie over het project. Caparis organiseert de kennismakingslessen van de deelnemende verenigingen, samen met sportdocenten van Sportstad Heerenveen, dat ook al het interne beweeg- en leefstijlproject binnen Caparis uitvoert. Erwin Bloeming: "Daarnaast bieden Caparis, Sportstad Heerenveen en Sportbedrijf Smallingerland ondersteuning bij de scholing van zowel het technisch als het bestuurlijk kader van de verenigingen om de doelgroep op de juiste wijze te integreren in de sportvereniging. Sportbedrijf Smallingerland vormt het lokale aanspreekpunt voor de sportverenigingen op het gebied van advisering, ondersteuning en deskundigheidsbevordering. Sportstad Heerenveen zorgt voor deskundige begeleiding tijdens de kennismakingslessen en de eerste stappen binnen de sportvere
niging." Omdat AV Impala nauw bij het project betrokken is, heeft ook de Atletiekunie een adviserende rol bij Sportfrissel.
Dertig nieuwe leden
De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Zo kunnen de werknemers van Caparis kosteloos deelnemen aan Sportfrissel. Na integratie binnen de sportvereniging, wordt gewoon contributie gevraagd. Vanuit gemeentelijke subsidieregelingen kan ondersteuning worden geboden, mocht het lidmaatschapsgeld een beletsel zijn voor aanmelding. Uiteindelijk zijn ze gewoon lid van de sportvereniging.
Binnen de proeftuin Sportfrissel hoopt men uiteindelijk inzicht te verkrijgen in de manier waarop mensen die bij een sociaal werkvoorzieningschap werken, het beste integreren binnen de sportverenigingen. Bloeming tot slot: "We gaan ervoor om tijdens de projectperiode in totaal dertig medewerkers van Caparis lid te laten worden van de drie deelnemende sportverenigingen."
Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden
Sportfrissel is de 20e proeftuin van NOC*NSF. Proeftuinen zijn lokale initiatieven die, ondersteund door NOC*NSF, op een klantgerichte manier innovatief sportaanbod voor specifieke doelgroepen in de markt zetten. Doel is om uiteindelijk meer Nederlanders blijvend in beweging te brengen en om een bijdrage te leveren aan de ambitie om 75% van de Nederlanders aan sport te laten deelnemen. De ervaringen van de Proeftuinen worden gebruikt om sportbonden en sportverenigingen te voeden met tips en adviezen om ook door middel van vernieuwend sportaanbod meer mensen te laten sporten en bewegen.
Het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden wordt gefinancierd met subsidie van het ministerie van VWS en uitgevoerd door NOC*NSF in samenwerking met sportverenigingen, sportbonden, Olympische netwerken, gemeenten en lokale sportraden. Voor meer informatie over de proeftuinen zie www.noc-nsf.nl/proeftuinen.
-----------------------
Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem