Gemeente Nijmegen

persbericht

26 oktober 2010

Waardering ondernemers voor Nijmegen stijgt

Het ondernemingsklimaat in Nijmegen krijgt van bedrijven en instellingen een rapportcijfer 6,6. Dit komt naar voren uit een representatief onderzoek dat in 2010 is uitgevoerd door de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek. In 2006 was dat een 6,1 en in 2008 een 6,3. In het onderzoek staan centraal zaken als ondernemersklimaat, bedrijfsomgeving, huisvesting, gemeentelijke dienstverlening en arbeidsmarkt. Het ondernemersklimaat mag dan verbeterd zijn, de ondernemers dragen ook verbeterpunten aan. Ze vragen de gemeente vooral om in te zetten op minder gemeentelijke regels en vergunningen en het stimuleren van kennisuitwisseling en innovatie.

Onder ondernemersklimaat wordt verstaan de algehele kwaliteit als vestigingsplaats voor bedrijven en instellingen. Met de voldoende van 6,6 is Nijmegen er overigens nog niet. Landelijk krijgen vergelijkbare gemeenten een 6,8 voor het ondernemersklimaat en daar zit de stad dus iets onder. Binnen het ondernemersklimaat zijn verschillende onderliggende aspecten te onderscheiden. Een duidelijk positieve trend in de waardering is te zien ten aanzien van de kwaliteit van de bedrijfsomgeving (rapportcijfer 7,1), het imago van de stad (6,9) en het woon- en leefklimaat (6,8). Daarnaast zijn ten opzichte van 2008 de oordelen criminaliteit en veiligheid (van 6,1 naar 6,6), de lokale lasten (van 5,2 naar 5,6) de bereikbaarheid van de stad (van 5,8 naar 6,1) en over de dienstverlening door de gemeente Nijmegen (van 5,6 naar 6,3) verbeterd. Dit laatste heeft te maken met de tevredenheid over een correcte behandeling bij contact met de gemeente, het bereiken van de juiste persoon, de snelheid van afhandelen, het meedenken en het resultaat. Toch zijn er op deze terreinen ook nog steeds ondernemers die vinden dat het beter kan. Het bedrijvenloket is bij driekwart van de ondervraagden bekend en wordt positief beoordeeld. Het relatief nieuwe Regionaal mobiliteitscentrum is bij 65 procent van de ondervraagden bekend. De digitale balie is duidelijk in opmars (bij 65 procent bekend), terwijl de mogelijkheid om een wethouder te spreken minder bekend is (bij 32 procent).

Nijmeegse vestigingen geven hun huisvesting met een 7,5 een goede waardering. Er leven minder plannen bij ondernemers voor verhuizing of uitbreiding dan voorheen. De kwaliteit van de bedrijfsomgeving beoordelen de ondernemers met een 7,1. Dit is duidelijk hoger dan de 6,7 uit 2008. De verbeterde waardering voor de autobereikbaarheid van het eigen pand en voor de openbare ruimte zijn opvallend. Toch is er ook kritiek waar het gaat om verkeers- en parkeerproblemen, zwerfvuil en hinder door wegwerkzaamheden. Het oordeel over de binnenstad steeg opvallend van 5,9 naar 6,6. Ook Westkanaaldijk, Dukenburg en Heyendaal laten een hogere waardering zien. De bedrijventerreinen De Grift en Bijsterhuizen kwamen dit keer minder goed uit de bus. Het gros van de ondervraagden geeft aan zich nooit (49 procent) of soms (23 procent) onveilig te voelen; een kleine 3 procent van de vestigingen heeft personeel dat zich vaak onveilig voelt. Soms gaat het om mensen in de omgeving waar een dreiging van uit gaat; soms wordt alleen het afsluiten van het pand als onveilig ervaren

Verbeterpunten
Uit de bedrijvenpeiling blijkt dat het bedrijfsleven vindt dat in het gemeentelijk beleid vooral prioriteit moet worden gegeven aan de autobereikbaarheid van Nijmegen vanaf het hoofdwegennet, de hoeveelheid gemeentelijke regels en vergunningen en het stimuleren van kennisuitwisseling en innovatie.

Bij de waardering van de bedrijfsomgeving wordt bereikbaarheid hoog gewaardeerd (fietsbereikbaarheid 7,8 en autobereikbaarheid 7,2). Dit is een positieve score die meer gewicht krijgt omdat veel van de ambities nog volop in ontwikkeling of uitvoering zijn. Daarbij valt te denken aan de komst van de tweede Stadsbrug, de infrastructuur van de Waalsprong, de werkzaamheden aan de A-50, de komst van de nieuwe parkeergarages en de aanleg van nieuwe transferia. Met het stadsregionale project 'Offensief bereikbaarheid' zijn de ondernemers nauw betrokken bij de oplossingen op het terrein van bereikbaarheid.

De gemeente werkt aan vermindering van de regeldruk voor burgers en bedrijven. Dit kan variëren van het afschaffen van vergunningen, of het omzetten van vergunningen in algemene regels tot het vereenvoudigen van de aanvraag. Op het gebied van kennisuitwisseling en innovatie zet het college in op de speerpuntsectoren Semiconductors, Health en Technology, Energie en Milieu en Toerisme. Voor de verdere stimulering van deze speerpuntsectoren wordt eind van dit jaar/begin volgend jaar in nauwe samenspraak met bedrijven en instellingen een Economische Innovatie Agenda opgesteld. Het ondernemersfonds wordt omgevormd tot een fonds waaruit projecten in het kader van de economische speerpunten ondersteund kunnen worden. Voor dit fonds is jaarlijks een bedrag beschikbaar van ¤ 600.000,-.

Het is de bedoeling in 2012 opnieuw een peiling uit te voeren om de ontwikkeling van het ondernemersklimaat te volgen.




Gemeente Nijmegen