Provincie Overijssel

#Provincie Overijssel


Traditionele houtwal verbergt stoomleiding Twence-AkzoNobel

26 oktober 2010

Een klassieke Twentse houtwal onttrekt straks in het buitengebied de circa 2 kilometer lange stoomleiding tussen Twence en AkzoNobel aan het zicht.

Het is een voorbeeld hoe met traditionele landschapselementen een modern technologisch object als een stoomleiding in het landschap wordt ingepast. In totaal is met de aanleg van de stoomleiding een investering van circa tien miljoen euro gemoeid. Gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel, wethouder Janneke Oude Alink van Hengelo, geassisteerd door de directeuren Egbert Schasfoort van AkzoNobel en Jan Rooijakkers van Twence hebben samen met vertegenwoordigers van Milieuraad Hengelo en de Vereniging Behoud Twekkelo vrijdag 22 oktober de eerste bomen en struiken geplant voor de houtwallen. De stoomleiding levert een besparing op van 50 miljoen m^3 aardgas per jaar. Dat komt overeen met het verbruik van ongeveer 30.000 huishoudens.

Verschillende belangen gediend

Egbert Schasfoort memoreerde in zijn toespraak hoe beide bedrijven in dit project belangenorganisaties als Vereniging Behoud Twekkelo en de Milieuraad intensief hebben betrokken. Gedeputeerde Rietkerk noemde deze aanpak een goed voorbeeld hoe samenwerking er toe leidt dat de verschillende belangen zijn gediend. Wethouder Oude Alink memoreerde in haar toespraak dat de aanleg van de leiding er mede toe heeft geleid dat de gemeente Hengelo een toekomstvisie heeft geformuleerd voor het Hengelose deel van het landschappelijk waardevolle gebied Twekkelo. In deze toekomstvisie fungeert de stoomleiding samen met een, nog door het waterschap Regge en Dinkel te ontwikkelen, retentiegebied als een scheiding tussen het bedrijventerrein Boeldershoek en het landschappelijk gebied van Twekkelo.

Stoom voor zoutproductie

AkzoNobel gaat in Hengelo voor zijn zoutproductie deels gebruik maken van de stoom van Twence. Op dit moment gebeurt dat nog met stoom uit de Salinco warmtekrachtcentrale waar aardgas wordt omgezet in stoom en elektriciteit. In totaal gaat Twence ongeveer veertig procent van de stoom leveren die nodig is voor de zoutproductie. AkzoNobel is door dit project in staat om de flexibiliteit van energieproductie te optimaliseren; zowel vanuit het oogpunt van duurzaamheid als vanuit economisch perspectief. Twence-directeur Jan Rooijakkers wijst er op dat met dit project voor de Regio Twente een belangrijke milieuwinst wordt geboekt. "Samen leveren we een aanzienlijk bijdrage aan de CO2 -reductie in Overijssel," zegt hij.

De verwachting is dat de leiding, waarvan de ruwbouw nu klaar is, begin 2011 operationeel is.