KPMG

Datum: 26-10-2010

Limburgse Regionale Werkgroep Integriteit wint Philip Brouwer Integriteitsprijs

De Limburgse Regionale Werkgroep Integriteit heeft de Philip Brouwer Integriteitsprijs 2010 gewonnen. De prijs is een initiatief van het blad Binnenlands Bestuur en KPMG Forensic & Integrity en wordt jaarlijks uitgereikt aan de overheidsorganisatie die haar integriteitsbeleid het best op orde heeft.

Dit jaar waren twaalf organisaties voorgedragen voor die prijs, die stuk voor stuk door KPMG zijn doorgelicht op hun integriteitsbeleid. Bij de beoordeling is niet alleen gekeken naar het formeel vastgelegde beleid, maar ook naar de vraag of een organisatie zich daarmee onderscheidt en hoe in de praktijk met het beleid wordt omgegaan.

Volgens de jury van de De Philip Brouwer Integriteitsprijs, bestaande uit bestuurskundige Hans van den Heuvel van de onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur van de VU Amsterdam, Roel Fernhout, voormalig Nationaal Ombudsman, en Alain Hoekstra, hoofd Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector, kwam de Limburgse Regionale Werkgroep Integriteit hierbij als beste uit de bus. De werkgroep ondersteunt negentien Zuid-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg bij de ontwikkeling van integriteitsbeleid. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten en de provincie.

Volgens de jury bestaat in de provincie Limburg veel positieve aandacht voor integriteit. De weg die gemeenten Schinnen en Sittard-Geleen zijn ingeslagen, is daar volgens juryvoorzitter Van den Heuvel een goed voorbeeld van. Van den Heuvel: "In Schinnen zijn bijvoorbeeld dilemmatrainingen gegeven voor leidinggevenden en collegeleden. En Sittard-Geleen laat het onderwerp integriteit consequent terugkomen tijdens werkoverleg en beoordelingsgesprekken. Dit logenstraft de vooroordelen over Limburg. Er wordt weleens beweerd dat er in Limburg meer integriteitsschendingen zijn dan elders, maar dat zijn slagen in de lucht.

Overigens hebben niet alleen de Limburgse gemeenten mij positief verrast. Alle inzendingen verdienen waardering. Je ziet dat in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten de awareness steeds verder ontwikkeld is. Ik kan niet vaststellen of dit representatief is, maar het is wel hoopgevend."

Naast de Limburgse Regionale Werkgroep Integriteit onderscheidde volgens de juryvoorzitter met name Gouda en De Bilt zich. Van den Heuvel: "Veel overheden kunnen dan ook een voorbeeld nemen aan het drietal. Als je oog hebt voor integriteit, kun je binnen een organisatie heel veel bereiken. Dat vereist wel een open mind bij bestuurders en ambtenaren.

Het is daarnaast van belang dat organisaties zélf aan de slag gaan met integriteitsbeleid. Zelf doen, dat is het meest effectief. Dilemma's bespreken kunnen mensen best zelf. Mensen weten heel veel en hebben meestal een goed integriteitsbesef. Het zou een misverstand zijn om te denken dat die know how buiten de deur moet worden ingekocht."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, +31 20 656 7039.