26/10/2010 15:28

Artsen Zonder Grenzen

Baanbrekend onderzoek kala-azar van AzG krijgt Eijkman Medaille

Amsterdam, 26 oktober 2010 - Artsen zonder Grenzen is zeer verheugd met de toekenning van de Eijkman Medaille aan haar medewerker Koert Ritmeijer (53). De Medaille is dé Nederlandse prijs op het gebied van de tropische geneeskunde. Koert Ritmeijer krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de bestrijding van kala-azar (viscerale leishmaniasis). De prijs zal aanstaande donderdag worden uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Kala-azar is een vergeten tropische ziekte die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 51.000 dodelijke slachtoffers maakt. De ziekte wordt verspreid door de zandvlieg en tast het immuunsysteem aan. Zonder behandeling leidt de ziekte in alle gevallen binnen een paar maanden tot de dood. Kala-azar komt vooral voor in Sudan, Ethiopië, India, Bangladesh en Brazilië.

Koert Ritmeijer is hoofd van de medische adviseurs van Artsen zonder Grenzen en onderzoeker. Hij werkt sinds 1989 bij de organisatie en richtte zich vanaf zijn missie in Sudan in 1995 op kala-azar. In 2006 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op de bestrijding van de ziekte.

'Artsen zonder Grenzen is een cruciale factor geweest is de ontwikkeling van diagnose en medicatie tegen de ziekte', zegt Ritmeijer. 'Vijftien jaar geleden kon de ziekte alleen worden vastgesteld in een ziekenhuis en was de enige behandeling een injectiekuur van dertig dagen met zware bijwerkingen. Dankzij ons onderzoek en lobby bij de farmaceutische industrie kan de ziekte nu eenvoudig in een gezondheidspost worden vastgesteld en met een kortere behandeling worden genezen.'

'Wij zijn heel trots op Koert Ritmeijer, door wiens inspanningen Artsen zonder Grenzen en andere organisaties tienduizenden mensen met kala-azar en andere zeldzame ziekten een goede behandeling kunnen geven en het leven redden', zegt Pim de Graaf, voorzitter van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen ziet de Eijkman Medaille ook als een stimulans voor haar werk op het gebied van vergeten ziekten. Voor bijvoorbeeld slaapziekte en Chagas zijn door gebrek aan onderzoek nauwelijks moderne geneesmiddelen. Het is voor de farmaceutische industrie niet interessant om in deze medicijnen te investeren, omdat de landen waar de ziekten voorkomen te arm zijn om ze te betalen. Artsen zonder Grenzen voert al sinds het begin van de eeuw op allerlei manieren actie om onderzoek en ontwikkeling naar medicijnen voor vergeten ziekten te stimuleren.





http://www.artsenzondergrenzen.nl