Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Feed, Food, Fuel, Fibre
Energiebehoefte in een duurzame samenleving
Wageningen, 26 en 27 oktober 2010
in samenwerking met Katholieke Universiteit Leuven
Cursusleidig
Prof.dr. E. Decuypere, Departement Biosystemen, Katholieke Universiteit Leuven, Heverlee
Inleiding
Landbouw heeft eeuwenlang een viertal basisfuncties gehad die we bondig kunnen samenvatten als de vier F'en: Feed, Food, Fuel, Fibre. Fossiele brandstoffen en vooral petroleum hebben ertoe geleid dat landbouw zich de laatste 100-150 jaar voornamelijk gericht heeft op de productie van voedsel voor mens en dier.
Sinds kort zien we echter een kentering: Fuel en Fibre beginnen opnieuw mee te spelen. De groeiende wereld-bevolking, de economische ontwikkeling van grote bevolkingsgroepen in landen zoals China, Brazilië en India, de klimaatsproblematiek en de toenemende schaarste van olie zijn belangrijke verklarende factoren voor de stijgende en variërende vraag naar landbouwproducten. Deze ontwikkeling roept terecht vragen op ten aanzien van de duurzaamheid van onze mondiale landbouwproductie en de ecologische draagkracht van de aarde.
Hierin zitten tal van uitdagingen: van technische-, geografische- en maatschappelijke aard. Efficiëntie- en productieverhogingen om de toekomst van mens en milieu veilig te stellen, roepen bovendien vragen op ten aanzien van onze dierlijke productie en onze verspillingen in voedselstromen.
Het is evident dat hierbij verschillende waarden met elkaar in conflict komen. Het afwegen van deze waarden en het stellen van prioriteiten is noodzakelijk. Ook de ethische component moet daarin meegenomen worden: een analyse hiervan is van belang als fundament voor toekomstig beleid.
Met de presentaties van ervaren en deskundige sprekers verschaffen we onze deelnemers de laatste inzichten op het gebied van Feed, Food, Fuel, Fibre. Aan de hand van discussies zullen we mogelijke scenario's en effecten voor de toekomst bespreken.
Certificaten
Deelnemers ontvangen bij volledige deelname aan de cursus een certificaat.
Katholieke Universiteit Leuven heeft als missie een kritisch denkcentrum te zijn waarin grensverleggend onderzoek en kennisoverdracht essentieel en complementair zijn. Behalve onderwijs en onderzoek, heeft de KU Leuven ook andere opdrachten op het vlak van de maatschappelijke dienstverlening: in kritische dienstbaarheid stelt zij haar deskundigheid ter beschikking van overheden, organisaties en bedrijven.