Handelaren autobanden mogen gevaarlijke muggen blijven importeren


Minister negeert motie Tweede Kamer tijgermug

DEN HAAG, 20101025 -- De minister van Volksgezondheid legt handelaren in tweedehands autobanden, die exotische muggen importeren, geen strobreed in de weg. Daarmee neemt zij een risico voor de volksgezondheid en handelt zij in strijd met een motie die vorig jaar met algemene stemmen door de Tweede Kamer is aangenomen.

Dit blijkt uit de antwoorden die het ministerie van Volksgezondheid heeft gegeven op vragen van het platform "Stop Invasieve Exoten". De vragen waren gerezen na berichten in de media over de vondst van gezondheidsbedreigende muggen bij diverse importeurs van gebruikte banden (vooral de grotere formaten zoals vrachtwagen-, tractor- en vliegtuigbanden). Het gaat met name om tijgermuggen, gele koortsmuggen en Amerikaanse rotspoelmuggen. Alleen al de tijgermug is in staat om tientallen virusziekten te verspreiden, zoals knokkelkoorts, gele koorts, Chikungunya en diverse vormen van encefalitis (hersenontsteking). Deze muggen zijn blijkens de vangstgegevens inmiddels al op negen locaties aangetroffen.

Gevraagd naar de maatregelen om de invoer van deze muggen te stoppen, blijkt dat de minister niet van plan is om hier iets tegen te doen. Het ministerie is van mening dat de monitoring en bestrijding die van overheidswege bij de bedrijven plaatsvindt voldoende is om het risico van vestiging en verspreiding van deze gevaarlijke insecten te beperken.

Maar volgens het Platform is deze aanpak niet effectief en komt zij neer op dweilen met de kraan open. Bovendien zijn er permanent forse financiële en personele kosten, die voor rekening van de belastingbetaler komen. Het beginsel "de vervuiler betaalt" geldt kennelijk niet voor importeurs van gebruikte banden, die hun handelswaar zelf betitelen als "zwart goud".

Ook vergt deze aanpak een voordurende en intensieve inzet van bestrijdingsmiddelen zoals aqua-K-orthrine, een middel op basis van deltamethrin. Dit middel is zeer schadelijk voor het milieu en dodelijk voor onder meer vissen en bijen. De minister van VROM heeft in verband met de acute situatie slechts voor een beperkte periode ontheffing verleend voor gebruik van dit middel dat in Nederland niet is toegelaten.

De aanpak is bovendien lek, omdat de monitoring bij de bandenimporteurs slechts een kleine steekproef is. Dit wordt ook door het ministerie erkend: "Het is gezien de grote aantallen banden niet uitvoerbaar om alle banden te inspecteren. Er bestaat dus een kans dat er alsnog muggen aanwezig waren waar de inspecteur niet is geweest of niet bij kan komen."

Blijkens de antwoorden voert het ministerie alleen bestrijdingsacties uit als er muggen worden gevonden. Als de muggen tijdens de controle niet ontdekt worden, krijgen ze dus de kans zich te vermenigvuldigen en te verspreiden. De vrouwtjesmuggen kunnen tientallen eitjes leggen, die nauwelijks met het blote oog te zien zijn.
Ook als er wel een bestrijding wordt uitgevoerd is allerminst zeker dat alle muggen worden gedood in de enorme aantallen banden, die in hoge bergen op de terreinen liggen. Bovendien kunnen de muggen zich ook buiten het terrein gaan vestigen en daar vindt geen bestrijding plaats.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten: "De minister legt met deze aanpak de kamerbreed gedragen motie over nultolerantie van tijgermuggen naast zich neer. Zij kiest er doodleuk voor om de bandenimporteurs hun gang te laten gaan en de gezondheid en het welzijn van de bevolking van Nederland op het spel te zetten. In Zuid Frankrijk heeft de tijgermug vorige maand al mensen besmet met twee tropische ziekten, knokkelkoorts en chikungunya. De minister speelt dus met vuur."

Omdat ook de buurlanden risico's lopen overweegt het Platform een klacht in te dienen bij de Europese Commissie.

www.invasieve-exoten.nl





Ingezonden persbericht