Rijksoverheid


Datum 25 oktober 2010

Conflict tussen de staatssecretaris en provincie Flevoland aangaande de maatregelen voor natuurbeleid in het Regeerakkoord

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op vragen van de leden Van Gerven en Jansen (beiden SP) aan de minister en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het conflict tussen de staatssecretaris en de provincie Flevoland aangaande de maatregelen voor natuurbeleid in het Regeerakkoord (Ingezonden 20 oktober 2010)


1
Is het waar dat u op uw eerste werkdag - zonder enig overleg met betrokkenen in de provincie Flevoland - hebt gezegd niet door te willen gaan met de aanleg van natuurgebied Oostvaarderswold, de robuuste verbinding tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen? 1)
Ja. Dat voornemen staat in het regeerakkoord.

2
Welke communicatie heeft er exact tussen u en betrokkenen in Flevoland plaatsgevonden?
Op 20 oktober heb ik de provincie Flevoland een brief (kenmerk NLP 2010-3065) gestuurd over de Rapportage Midterm Review, waarin ik ook inga op de beëindiging van een aantal investeringen, in het bijzonder voor Robuuste Verbindingszones.

3
Vindt u consultatie en overleg nog nodig bij de rest van het traject? Hoe gaat u dat vormgeven?
Verdere consultatie en overleg zijn nodig. Ik heb op korte termijn overleg hierover met de provincies.

4
Heeft u een 'impact assesment' laten uitvoeren?
Nee.

5
Hoeveel hectare natuur is al aangekocht voor het Oostvaarderswold, hoeveel hectare is al ingericht en hoeveel geld is hieraan over de loop der jaren besteed door verschillende partijen?
Het gaat om een project van ruim 1800 hectare, waarvan 1125 hectare kan worden toegerekend aan de robuuste verbindingszone. De realisatie van het Oostvaarderswold is in de fase van verwerving. 610 hectare landbouwgrond is verworven. Daarnaast is er mondelinge overeenstemming met boeren voor verwerving van 286 hectare. Er zijn nog geen hectares verworven landbouwgrond ingericht. Verder was 252 hectare reeds in bezit bij aanvang van het project. De totale kosten van het project zijn geraamd op 400 miljoen euro, waarbinnen 240 miljoen is begroot voor het onderdeel robuuste verbindingszone. Tot heden is voor 160 miljoen aan verplichtingen aangegaan. Naast de bijdrage van LNV (ruim 60 miljoen euro is aangewend van de ¤ 95 mln die op basis van de RAAM-brief (31 089, nr. 57 d.d. 6-11-2009) beschikbaar zijn gesteld door LNV) zijn er andere projectpartners (provincie Flevoland, Staatsbosbeheer/Almere, Rijkswaterstaat), die een financiële bijdrage leveren. Deze bijdragen worden met name geleverd vanuit de optiek van compensatie van verlies van natuurwaarden door woningbouw, bedrijventerreinen en wegenaanleg in Flevoland.

6, 7 + 8
Krijgt de te verkopen natuurgrond een andere bestemming? Hoeveel zal de grond naar schatting opleveren als het wordt verkocht onder de bestemming 'natuur' dan wel 'landbouwgrond'?
Hoeveel bedraagt daarmee de investering volgens u? Uit de in het regeerakkoord aangekondigde herijking van de EHS zal blijken of gronden een nieuwe bestemming krijgen.
Dan zal worden bepaald hoe de reeds verworven gronden zullen worden ingezet. 9
Hoe groot acht u het ecologische verlies voor Nederland met het schrappen van de Oostvaarderswold en waarop baseert u dit?
Er is nog geen landbouwgrond omgezet in natuur (ingericht). Door het schrappen van Oostvaarderswold zal naar verwachting minder ecologische winst worden geboekt.
10
Wat betekent volgens experts het niet aanleggen van het Oostvaarderswold, als verbinding tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen, voor de sterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen die nu immers in een afgesloten natuurgebied zullen blijven?

De geplande aanleg van het Oostvaarderswold had een belangrijke functie in het vergroten van het leefgebied voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Het schrappen van het Oostvaarderswold maakt hieraan een einde. Ik beraad mij op de consequenties hiervan voor het beleid inzake het beheer van de Oostvaardersplassen en gebruik daarbij het advies de commissie ter evaluatie van het beheer van grote grazers in het natuurgebied de Oostvaardersplassen (Committee on the evaluation of management of large herbivores in the Oostvaardersplassen), die door het voormalige ministerie van LNV is ingesteld (brief met kenmerk NLP2010/2412 d.d. 12-7-2010).
De commissie evalueert onder leiding van de heer drs. J.D. Gabor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.
De commissie is gevraagd om 1 november 2010 met een advies te komen. 11
Wat behelst het schrappen van de 'Recreatie om de stad' (RODS)? Welke gebieden betreft het exact en hoeveel hectare? Gaat u ook bestaande RODS verkopen? Wordt het beheergeld ook geschrapt of gekort? In het regeerakkoord is opgenomen dat Recreatie om de stad (RodS) wordt afgeschaft. Over de beleidsmatige en budgettaire invulling wordt uw Kamer nader geïnformeerd.
12
Hoeveel hectare van de robuuste verbindingszones is al aangeschaft en hoeveel heeft dit gekost?
Het aantal hectares dat nog moeten worden verworven om alle robuuste verbindingen te realiseren is 14.815. Dit is exclusief de gronden die via beheer bij particulieren of agrariërs delen van zones realiseren. Het budget voor verwerving robuuste verbindingen maakt onderdeel uit van de budgetten verwerving en inrichting EHS. De uitgaven aan de robuuste verbindingen zijn niet apart zichtbaar in de ILG-rapportages. 13
Wat zal deze grond bij verkoop opleveren?
In het kader van de herijking van de EHS zal worden bepaald hoe de reeds verworven gronden zullen worden ingezet.
14
Is te verwachten dat de bestemming hiervan gewijzigd zal worden? Uit de herijking EHS zal duidelijk worden of gronden een nieuwe bestemming krijgen.
15
Hoeveel hectare grond van Staatsbosbeheer ligt buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)? Wordt dit allemaal verkocht?

Staatsbosbeheer heeft in totaal 19.660 ha buiten de EHS. Als daar de Natura 2000-gebieden, de nationale parken, de staatsnatuurmonumenten en de Nationale Landschappen van worden afgetrokken blijft er 15.050 hectare over. In de Staatsbosbeheer-gebieden buiten de EHS liggen nog enkele tientallen rijksmonumenten.
Grond komt voor verkoop in aanmerking als het in bezit houden hiervan geen rijksdoelen dient. Om hoeveel grond het gaat is op dit moment niet te zeggen, omdat dat mede afhangt van de resultaten van de herijking van de EHS. 16
Hoeveel levert deze grond bij verkoop op en hoeveel is hierin in de loop der jaren geïnvesteerd?
Hoeveel de grond oplevert is momenteel niet te zeggen, want die hangt mede af van de herijking. In de grond is jarenlang geïnvesteerd in het natuur- en landschapsbeheer. Dit gaat om een bedrag van circa 5 miljoen euro per jaar. Overigens bestaan de gronden buiten de EHS voor circa 9500 hectare uit bos. Op deze gronden genereert Staatsbosbeheer ook eigen inkomsten met de oogst en verkoop van hout.
17
Hoeveel van de taakstelling 'subsidies/ verkoop gronden zelfstandige bestuursorganen (ZBO's)' wordt toegerekend aan subsidies en hoeveel aan de verkoopgronden ZBO's? 2)
Een en ander wordt nader uitgewerkt in de nota van wijziging begroting. 18
Hoe substantieel is het aantal hectare dat er minder wordt gerealiseerd bij de herijking van de EHS tegenover het oorspronkelijke plan? In het kader van de herijking EHS zal duidelijk worden hoeveel hectaren de herijkte EHS zal omvatten en hoeveel dit verschilt van het oorspronkelijke plan. 19
Welke consultatieprocessen met betrokkenen en omwonenden wilt u bij het verkopen en het schrappen van natuurgebieden initiëren? Uit de herijking van de EHS moet blijken welke natuurgebieden onderdeel van de EHS zullen uitmaken. Verder kan ik hier op dit moment nog geen uitspraken over doen.
20
Wilt u deze vragen beantwoorden voor maandagavond 25 oktober 18.00 uur vanwege het op 26 en 27 oktober a.s. te houden debat over de Regeringsverklaring? Ja.

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN,
LANDBOUW EN INNOVATIE,

dr. Henk Bleker


1) Brabants Dagblad, 'Staatssecretaris Bleker meteen onder vuur', 15 oktober 2010