Ingezonden persbericht


Geld bepaalt beleid klimaat en biodiversiteit

Onderhandelingen Nagoya in zwaar weer

Nagoya, Japan, 25 oktober 2010 - De VN-onderhandelingen in Nagoya over bescherming van de biodiversiteit op aarde, dreigen vast te lopen. Nederland, Polen en Italië hebben aangegeven hun bijdrage voor bescherming van ecosystemen op aarde niet te willen verhogen. Dit heeft Europees commissaris Janez Potoènik maandag medegedeeld aan de leden van het Europees Parlement die in Nagoya vergaderen.

Kartika Liotard die voor Verenigd Links naar Japan is, vroeg direct om opheldering bij de Nederlandse onderhandelaars in Nagoya. Die bevestigden dat ons land op dit punt "inderdaad moet uitkijken met zijn uitgaven".

Liotard stelt in een reactie dat "extra maatregelen niet mogelijk zijn zonder extra geld." De Europarlementariër betreurt het dat juist Nederland het slechte voorbeeld geeft. Uitgaven voor biodiversiteit zijn volgens haar geen kosten maar een investering. "Biodiversiteitsproblemen gaan, als we zo doorgaan, veel meer kosten dan het geld dat nu nodig is om onze ecosystemen op aarde te beschermen," legt Liotard uit. "Denk aan de bestuiving van gewassen door bijen. Dat gebeurt nu bijna vanzelf, maar onze voedselvoorziening komt in gevaar door de massale bijensterfte. Reken dan maar uit wat handmatige bestuiving van gewassen straks gaat kosten, tegenover het investeren in behoud van bijenvolken nu. En dit is maar een voorbeeld."

De waarde van de soortenrijkdom op aarde uitdrukken in harde euro's werd in de aanloop naar de Nagoya-conferentie in Japan bepleit in een milieustudie. Liotard ondersteunt de beeldspraak van andere Europarlementariërs die nu in Japan zijn, dat je de hand die je voedt niet moet bijten. "Maar ik twijfel wel eens of dat soort vergelijkingen echt werkt. Waar het uiteindelijk om draait, dat zijn de euro's en de dollars."

Bedrijvenlobby

"Geld is het allerbelangrijkste," zegt Liotard. "De rijke landen bepleiten in Nagoya maatregelen, de arme landen willen eerst geld zien voordat ze opnieuw in beloftes van westerse landen geloven. De Amerikanen doen hier niet eens mee, ze hebben alleen een waarnemer naar Japan gestuurd. De ironie wil dat juist de Amerikaanse politiek sterk door Europese multinationals wordt beïnvloed. Maandag werd onthuld dat grote vervuilers zoals Lafarge, EON, BP, Bayer, BASF, Solvay, GDF-Suez en Arcelor-Mittal het belang van milieugeld wel degelijk inzien. Maar zij zetten enkele honderdduizenden euro's in voor een tegenlobby: ze betalen Amerikaanse senatoren die de klimaatopwarming in twijfel trekken. Het rapport van Climate Action Network Europe laat er geen misverstanden over bestaan wat het belang is van de bedrijven die ook via Business Europe in Brussel de biodiversiteits- en klimaatdiscussie naar hun hand proberen te zetten. Alles draait om geld, ook hier in Nagoya", aldus Kartika Liotard.