Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Twence wint eerste prijs met superveilige steiger

De steiger die Twence heeft ontwikkeld om het onderhoud aan de ketels van de afvalenergiecentrale veiliger te maken heeft een eerste prijs behaald als praktijkvoorbeeld van veilig werken in Nederland. De prijsuitreiking, maandag 25 oktober in het Spant in Bussum, was onderdeel van de Europese Week van veiligheid en gezondheid op het werk. Deze week is georganiseerd door het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. De Twence-steiger is nu genomineerd voor de Europese Awards voor goede praktijken op het gebied van veiligheid.

"De ontwikkeling van deze veilige steiger past in de visie van Twence dat veilig werken op nummer 1 staat," legt manager Operations Huub Nijkamp uit. "Dankzij dat stringente veiligheidsbeleid hebben we bij de bouw van bio energiecentrale en de derde verbrandingslijn, met meer dan anderhalf miljoen manuren, geen enkel noemenswaardig ongeluk gehad. Dat is voor een bouwproject van die grootte een unicum," zegt hij. De bijna twee ton die de ontwikkeling van deze veilige steiger heeft gekost, noemt hij een verstandige investering.

Voor de door Twence ontwikkelde steiger bestaat niet alleen in Nederland maar ook verder in Europa belangstelling.

"Zo'n ketel is ongeveer 18 meter hoog en heeft ter plaatse van de steiger een oppervlak van circa 32 vierkante meter. Die steiger is bijna net zo groot," zegt Twence veiligheidskundige Mark Althof. "In het verleden werd de steiger op het schuin oplopende verbrandingsrooster opgebouwd, maar aan dat rooster moet ook gewerkt kunnen worden. Daarbij werd dan gebruik gemaakt van een soort hangende constructies, waardoor het draagvermogen van de steiger erg klein werd." Vandaar dat Twence samen met de steigerbouwer, een engineeringbureau en mensen uit de eigen organisatie op zoek is gegaan naar een oplossing voor het probleem.

Bij de nieuwe constructie zijn in de ketelwand een paar vaste bevestigingspunten voor steigers aangebracht, waarin de steigers als het ware kunnen worden opgehangen. Hierdoor rust de steiger niet meer op de roostervloer. Die constructie heeft tal van voordelen geeft Martin Damhuis, teamleider onderhoudsstops, aan. "De steiger kan op deze manier veel meer gewicht aan. Je kunt ook tegelijkertijd aan het verbrandingsrooster en de rest van de ketel bouwen. Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe constructie veel sneller opgebouwd en afgebroken kan worden dan de oude. Dat bespaart montagekosten, materiaalhuur en doorlooptijd," zegt Damhuis.

Twence in het kort

Twence is een afvalverwerkingsbedrijf dat energie en grondstoffen produceert. Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, gecomposteerd, verwerkt in de afvalenergiecentrale of - als het niet anders kan - gestort. In 2009 verwerkte Twence meer dan 830.000 ton afval op de locaties Boeldershoek en Elhorst-Vloedbelt. Ruim 90% daarvan werd omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en elektriciteit. Vanaf eind 2010 zal Twence ook energie in de vorm van warmte leveren aan Essent Marssteden (stadsverwarming Enschede) en in de vorm van stoom aan AkzoNobel.



Ingezonden persbericht