Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdamse acteurs en filmprofessionals voeren actie

Op maandag 25 oktober laat de sector van zich horen op het stadhuis voor behoud van het Rotterdam Media Fonds

Bezuinigen? Als het moet.
Opheffen? NEE !

Op de openbare raadsvergadering zal gepleit worden door: Maria Kraakman: actrice, scenarist, winnaar Gouden Kalf en Theo d'Or Dragan Bakema: acteur, scenarist, producent
Roy Dames: filmmaker en voorzitter Het Initiatief, de belangenvereniging media sector Rotterdam

maandag 25 oktober van 16.00-18.00 uur
Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40, zaal 7

Bezuinigen? Als het moet. Opheffen? NEE!
Dat is de kreet die maandag 25 oktober vanaf 16.00 uur door het stadhuis van Rotterdam zal klinken. Niet alleen de bekende acteurs Maria Kraakman (winnares Gouden Kalf en Theo d'Or) en Dragan Bakema (meerdere Gouden Kalf nominaties) zullen de noodkreet laten horen. Ook de voorzitter van Het Initiatief, Roy Dames zal pleiten tegen stopzetten van het RMF.

Het is een cruciaal moment om aan de gemeenteraad te laten weten dat het einde van het Rotterdam Media Fonds een onnodig groot verlies zal zijn voor Rotterdam.

In tijden van crisis is bezuinigen soms noodzakelijk. Het wegbezuinigen van het RMF staat echter niet gelijk aan geld besparen, maar aan geld verliezen. Het RMF is geen kostenpost, maar een bron van inkomsten voor de stad. Er zijn meer redenen waarom de gemeente een vergissing maakt als zij besluit het RMF op te heffen, die uitgesproken zullen worden. Zie onderstaand pleidooi.

PLEIDOOI: Bezuinigen? Als het moet. Opheffen? NEE! Er is jarenlang succesvol geïnvesteerd in de Rotterdamse film en media sector. De sector, die in 1996 nauwelijks bestond, heeft in de regio Rotterdam een enorme groei doorgemaakt. Dat zie je aan de aantallen werkzame hoogopgeleiden en fte's. Ook zie je dat aan de bestedingen in de Rotterdamse media sector. Deze groei is gegenereerd door de gemeentelijke investeringen, die via het Rotterdam Media Fonds gedaan zijn. Daarnaast is er extra geïnvesteerd in het Rotterdamse hoger en beroepsonderwijs. Sinds een aantal jaren zijn er specialisaties in AV-media, nieuwe media, communicatie en management. Rondom het Rotterdam Media Fonds is een infrastructuur ontstaan waar zelfs buitenlandse partijen naar verwijzen. Het RMF is efficiënt en rendabel gebleken.

Elke euro die het RMF toekent aan een producent wordt drievoudig uitgegeven in Rotterdam. De RMF investeringen leveren een rendement in de stad op van 300%. Een bijzonder hoog percentage dat nergens anders in vergelijkbare (door de overheid gesteunde) instellingen gehaald wordt.

In het nieuwe speerpunten beleid van de Gemeente Rotterdam is de media sector plotsklaps verdwenen. Het gevoel bekruipt je dat het beleid van eerdere colleges met één pennenstreek teniet gedaan wordt. Er lijkt geen interesse te zijn om deze productieve en ambitieuze sector nog langer in Rotterdam te houden. Het in 2012 liquideren van het RMF betekent het teniet doen van de opgebouwde infrastructuur van faciliteiten, creatieve bedrijven en crew. Een infrastructuur die relevant is voor culturele als commerciële activiteiten.

Het is begrijpelijk dat in deze tijd van bezuinigingen ook de creatieve industrie gekort wordt. Hier is echter geen sprake van bezuinigen meer maar van kapitaal vernietiging. Het gaat over opheffing van een sector die de Rotterdamse economie veel geld oplevert.

De gevolgen van het opheffen op een rijtje:


1. Rotterdam verliest zijn concurrentie voordeel op andere steden. Geen instroom, geen doorstroom maar uitstroom. Tal van invloedrijke producenten hebben aangegeven te zullen vertrekken bij opheffing.
2. De facilitaire infrastructuur, waar ook de commerciële sector gebruik van maakt, zakt als een plumpudding in elkaar.
3. Bedrijvige broedplaatsen zoals de Schiecentrale, het 25KV gebouw, de Creative Cube en de Creative Factory, die door eerdere colleges zijn opgezet, lopen leeg.
4. Opdrachten, volgen de vertrekkende partijen naar andere steden.
5. Vele AV/media professionals komen zonder werk te zitten.
6. Het RMF heeft met projecten als Kort Rotterdams tal van startende regisseurs, producenten, acteurs, cameramensen, geluid & licht technici en editors geholpen zich te ontwikkelen. Vele afgestudeerden uit het media, communicatie en managementonderwijs zullen nu vertrekken naar andere steden vanwege het gebrek aan perspectief in Rotterdam.
7. De aantrekkingskracht van de stad voor hoger opgeleiden neemt sterk af. De groeiende fundamentele creatieve humuslaag, noodzakelijk voor een werkstad als Rotterdam, krimpt dramatisch.

Als er geen nieuwe media en audiovisuele producties meer ondersteund worden vragen wij ons af: Waar blijft dan de promotionele factor die de media sector genereert voor de stad? Wie draagt het beeldmerk uit van Rotterdam als enige grootsteedse metropool in Noordwest Europa? Een stad die het laatste decennium steeds vaker als decor diende in nationale en internationale speelfilms, commercials, tv series, documentaires en internetproducties.

De gemeente houdt ons voor de ontwikkeling van nieuwe media te willen stimuleren. Het Rotterdam Media Fonds is die weg al eerder ingeslagen. Al is het alleen al door de recente naamswijziging. Het is niet langer het Fonds voor de Film maar het Rotterdam Media Fonds. De groeisector, die nieuwe media heet, ontwikkel je niet door de bestaande infrastructuur op te heffen. Bovendien is deze sector al lang met nieuwe media in de weer.

Het is buitengewoon belangrijk om te beseffen, dat het Rotterdam Media Fonds wereldwijd uniek is in het (300%) rendement dat gegarandeerd wordt aan de investerende gemeente. Elke euro die je erin stopt vloeit drievoudig terug in de economie van de stad.

Wij adviseren de geachte Rotterdamse raad daarom:
Bezuinigen? Als het moet.
Opheffen? NEE !

Link naar actie site met korte videoclips: http://www.youtube.com/ReddingsactieRMF Deze en andere actie videoclips zullen geprojecteerd worden op het stadhuis.

Link naar Facebook pagina: http://www.facebook.com/?page=1&sk=messages&tid=1554857986210