Ingezonden persbericht


Persbericht

Activering langdurig werklozen succesvol in DAL-gemeenten

Met een inleiding en excursie langs verschillende onderdelen van het project De Inzet zijn de gemeenteraden van Delfzijl, Appingedam en Loppersum 21 oktober j.l. geïnformeerd over de succesvolle wijze waarop Werkplein Eemsdelta in Delfzijl langdurig werklozen maatschappelijk activeert. Ze kregen een kijkje in de keuken van De Inzet en waren onder de indruk.

Het samenwerkingproject De Inzet van de ASWA, Stichting Welzijn en Dienstverlening, ISD Noordoost en Noorderpoort is de opvolger van het eerder gestarte project Maatschappelijk Actief. Het project verloopt voorspoedig. Doel is om uitkeringsgerechtigden met grote afstand tot de arbeidsmarkt toe te leiden naar vrijwilligerswerk en waar het kan, betaald werk. Dat pad duurt maximaal twee jaar. Men start met het bezoeken van koffiebijeenkomsten - waarvoor de werkloze zonodig thuis opgehaald wordt-, volgt daarna groepsmatige vaardigheidstraining en individuele coaching en wordt uiteindelijk actief als vrijwilliger binnen of buiten De Inzet.

Stormachtige ontwikkeling
Van meet af aan slaat het project aan. Met name door de uitgangspunten (denken in kansen, niet in belemmeringen, uitgaan van kwaliteiten en kracht) en doordat de organisatoren intensief samenwerken. Ook het feit dat deelnemers zelf betrokken worden bij de ontwikkeling van De Inzet draagt bij aan het succes. Veel deelnemers ervaren De Inzet ook als een kans om hun sociale isolement -dat vaak het gevolg is van langdurige werkloosheid- te doorbreken. De cijfers onderstrepen het succes: Het project startte in 2008 met 15 klanten uit de gemeenten Delfzijl Appingedam en Loppersum. Nu, twee jaar later, telt De Inzet bijna 140 langdurig werkloze deelnemers. Daarvan zijn er ruim 70 actief als vrijwilliger en ruim 60 mensen volgen nog het voortraject van koffiebijeenkomst, training en coaching.

Bruistablet
Vrijwilligers van De Inzet doen van alles. Wat het project in Noord-Oost Groningen uniek maakt is dat de vrijwilligers meewerken om het project zelf draaiende te houden en zo andere uitkeringsgerechtigden de helpende hand toesteken. Ze runnen een maandelijkse café-avond voor vrijwilligers, maken een nieuwsbrief, zorgen voor vervoer van deelnemers die niet zelf naar de activiteiten kunnen reizen en documenteren activiteiten. Daarnaast kunnen mensen meedoen aan de activiteiten die De Inzet opgezet heeft voor de deelnemers:Fruit verwerken tot jam en sap, verkoop van producten, tuinieren en administratie voeren. Voor de toekomst bruist het project van de plannen. Zo wordt er gekeken of een onderlinge uitruil van diensten mogelijk is, met het oog op de crisis een populair thema anno 2010. En wellicht kunnen de vrijwilligers door hand en spandiensten ondersteuning bieden aan andere uitkeringsgerechtigden binnen hun gemeente die grotendeels aangewezen zijn op zorg. Op de korte termijn gaat De Inzet in de gemeente Loppersum haar activiteiten intensiveren om meer langdurig werklozen uit deze gemeente de kans te geven om aan te sluiten. Gebleken is namelijk dat daar nog veel kansen liggen voor uitbreiding van het project.

Een deel van de vrijwilligers die meedoen aan De Inzet


---