Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Happy Street van John Körmeling winnaar Golden Eye
Best of the best van Nederlandse vormgeving in 2010
Eindhoven, 23 oktober 2010 - Tijdens de feestelijke Awardshow in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven werden de 17 Dutch Design Awards (DDA) ten overstaan van een internationaal vakpubliek uitgereikt. Tevens werden de speciale prijzen, waaronder de Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Beste Opdrachtgever Award, de BNO - Piet Zwart Life Time Achievement Award, de Design & Duurzaamheid Prijs (Gemeente Eindhoven) en de Toon van Tuijl Designprijs uitgereikt. The Golden Eye - de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2010 - werd door de internationale jury toegekend aan John Körmeling. Uit een veld van meer dan 700 deelnemers en 70 finalisten was het werk Happy Street (Nederlands Paviljoen op de World Expo 2010 in Shanghai) 'the best of the best'. De internationale jury zei het volgende over het bekroonde werk: "Happy Street is een conceptueel sterke vertegenwoordiger van Dutch Design. Het is zowel architectonisch als grafisch en is daardoor een combinatie van media. Dit is een gedurfd tentoonstellingsontwerp; het bewijst bovendien dat de Nederlanders toch gevoel voor humor hebben." De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden tijdens de Dutch Design Week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse. Daar wordt op 30 oktober om 17.00 u. ook de winnaar van de DDA Publieksprijs bekendgemaakt. Hierna zal de tentoonstelling internationaal gaan reizen.
De internationale jury onder leiding van Frans Timmermans legde de volgende verklaring af over de wedstrijd van dit jaar. "De inzendingen bewezen opnieuw dat Dutch Design niet alleen artistiek en geïnspireerd is maar ook praktisch. Het lijkt erop dat de ontwerpers als gevolg van de crisis concrete toepassingen van hun ideeën hebben ingestuurd. De jury was bijzonder enthousiast over de mix van benaderingen die in de ingezonden werken tot uiting kwam; deze inzendingen toonden een waarheidsgetrouwe afspiegeling van de samenleving en gaven blijk van het vermogen om design op innovatieve wijze toe te passen. Bovendien hielden ze ons een spiegel voor over wie we zijn, waar we zijn en hoe ruimdenkend we als mens zijn. En de inzendingen bevestigden dat we wel degelijk een gevoel voor humor hebben. De jury was verrast door de hoge kwaliteit van de inzendingen in een breed spectrum van onderwerpen. Na overleg heeft de jury besloten geen prijs uit te reiken in de categorie 'beste product mode, sieraden en accessoires'. De inzendingen in deze categorie voldeden niet aan de standaard van de Dutch Design Awards, aldus de internationale jury. Dat gezegd hebbende, de Dutch Design Awards beogen de innovatieve kracht en de kwaliteit van Dutch Design op mondiaal niveau te tonen en op een hoger plan te brengen - en dat is iets wat de jury vandaag zeker heeft gezien."
De feestelijke Awardshow, ontwikkeld door Studio Dumbar met als thema 'De hand van de meester', werd gepresenteerd door de Nederlandse acteur Harry van Rijthoven. Behalve de Golden Eye voor John Körmeling's Happy Street, werden er nog meer prijzen uitgereikt. De Rado Young Designer Award werd gewonnen door Iris van Herpen, Pipe bottles van Dwars ontwerp werd uitgeroepen tot de winnaar van de Design & Duurzaamheid Prijs (Gemeente Eindhoven) en Hampi Leaf Plate tot de winnaar van de Toon van Tuijl Designprijs. Eerder werden de winnaars van de BNO - Piet Zwart Life Time Achievement Award (Willem Diepraam) en de Beste Opdrachtgever Award (RoyalVKB) al bekend gemaakt. De volledige lijst van alle winnaars in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk en de uitspraken van de jury staan in bijlage 1 van deze mail. Tijdens de Awardshow werd ook het eerste exemplaar van de tweede editie van het Dutch Design Jaarboek, een uitgave van NAi Uitgevers in samenwerking met de Dutch Design Awards, aangeboden aan Mary-Ann Schreurs, wethouder Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte in Eindhoven.
Trends in design
Net als voorgaande jaren werd het niveau van het werk door de vakjury als zeer hoog beoordeeld. In deze achtste editie van de Awards was een aantal terugkerende thema's te herkennen. Bij ruimtelijke vormgeving is de tendens dat de ontwerper nog duidelijker een stempel drukt op de identiteit van de openbare ruimte. Ruimtelijke ontwerpen worden iconen in de omgeving en zijn niet langer enkel een werktuigbouwkundig of infrastructureel object. Bij productontwerp is een grote oriëntatie op services en systemen te herkennen, waardoor producten ook 'diensten' worden. Ook het verduurzamen van het product en het toepassen van duurzame materialen blijft actueel. In het vakgebied communicatie voert 'social design' de boventoon. De interactie met de gebruiker komt niet alleen tot uitdrukking in digitale media maar ook steeds meer in grafisch ontwerp en visuele identiteiten.
Selectieprocedure wedstrijd en internationale jury
De selectiecommissies bestaande uit specialisten uit het vak op het gebied van Communicatie, Product en Ruimtelijk hebben uit het totale aanbod van het gescoute werk en de online inzendingen per subcategorie de finalisten aangewezen. De internationale jury onder leiding van Frans Timmermans (voorzitter, Nederland) bestond in 2010 uit Annina Koivu (Italië), Cara McCarty (USA), Hans van der Markt (Nederland), Marcus Fairs (Groot-Brittanië), James Woudhuysen (Groot-Brittanië), Oscar Pena (Groot-Brittanië), Paolo Navone (Italië), Rajesh Kejriwal (India), Ravi Naidoo (Zuid-Afrika), Ruedi Baur (Frankrijk), Timo de Rijk (Nederland), Vincent van Baar (Nederland), Will Erens (België) en Walter Van Beirendonck (België). Zij hebben uiteindelijk besloten wie er vandaag met een Dutch Design Award op het podium staat.
Dutch Design Awards
Dutch Design Awards zijn de gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving, en bestaan uit de wedstrijd, de internationaal reizende tentoonstelling en de productie van het Dutch Design Jaarboek 2010. Zo wordt een platform geboden waar jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving - in de volle breedte - wordt gewaardeerd en geëtaleerd. Design Connection Brainport, onderdeel van Brainport Development NV in Eindhoven is verantwoordelijk voor het projectmanagement van de Dutch Design Awards, in opdracht van de Gemeente Eindhoven.
Brainport
Toptechnologieregio Brainport is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse. Samen bedenken en maken zij de technologie van morgen die bijdraagt aan een veilige, groene en zorgzame samenleving en aan duurzame economische ontwikkeling van Nederland. Met de regio Eindhoven als kern, is Brainport de spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt. De vijf speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.
Dutch Design Awards wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven, BNO, Design Connection Brainport, Rado, Studio Dumbar, Lecturis printing company, BuhrmannUbbens, Brainport Development, Dutch Design Week, Design Coöperatie Brainport.
Ingezonden persbericht