Ingezonden persbericht
Greanz opent in binnenstad Amersfoort
Eco en Fairtrade jeansstore Greanz opent aanstaande zaterdag om drie uur 's middags een tweede vestiging in Amersfoort en wel in het hartje van de binnenstad: in de Sint Jorisstraat. Cabaretier, hardloper, grootspraker, dichter en grapmaker Dolf Jansen maakt er samen met de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar een feestje van. Greanz is de eerste volledig ecologische en Fair Trade jeansstore in Europa.
Martin Visser uit Amersfoort, drijvende kracht achter het succesvolle concept, opende de eerste vestiging van Greanz begin dit jaar in winkelcentrum Vathorst. Greanz breidde onlangs uit met een tweede filiaal in Soest en is nu ook te vinden in het centrum van Amersfoort.
Wethouder Hans Buijtelaar voert zaterdag in Greanz de officiële openingsceremonie uit. Naast hem komt ook cabaretier en presentator Dolf Jansen naar het openingsfeest. "Ik maak me geregeld zorgen over kwesties van duurzaamheid, energieverbruik, water, vervuiling en van die dingen. En ik ben natuurlijk 'n goedgebouwde, afgetrainde man. Dan is het logisch dat je uiteindelijk in de kledingbranche terechtkomt. Als model of als ondersteuner van een goed initiatief. Ik denk dat Greanz dit laatste is en hoop dat het lukt om veel meer mensen aan de goede, fair, duurzame kleding te krijgen."
Greanz streeft ernaar in 2015 49 filialen door het hele land te hebben. "Het moet zich als een 'olievlek' uitbreiden," zegt Visser.
Bij Greanz vind je shirts van biologisch katoen, schoenen van zijde, afgewerkt met gerecyclede autobanden en broeken van bamboe. Greanz is in feite gewoon een gave jeansstore met modieuze kleding. Met als niet te missen bijzonderheid: alles is volkomen eerlijk geproduceerd. Ecologisch, duurzaam, Fair Trade, klimaatneutraal en zonder kinderarbeid. En toch zijn de prijzen verrassend laag.
Greanz bewijst dat ecologische, verantwoorde kleding niet stoffig, saai en duur hoeft te zijn en verkoopt betaalbare, modieuze kleding die is gemaakt zonder kinderarbeid, onder goede arbeidsomstandigheden en zonder gebruik van vervuilende, gevaarlijke pesticiden en chemicaliën. Voor een eerlijke prijs, die goed is voor iedereen: zowel voor de arbeiders in de textielfabrieken als uiteindelijk ook voor de consument die de kleding koopt.
,,Geld verdienen is mooi,'' zegt Visser, ,,maar niet over de ruggen van kleine kinderen in arme landen, niet ten koste van het milieu.''
Greanz neemt bewust afstand van de conventionele productiewijze van modeartikelen. Missie: een zo'n breed mogelijk publiek kennis laten maken met producten die modieus zijn en gegarandeerd Fair Trade, klimaat neutraal, duurzaam, kinderarbeidvrij en ecologisch geproduceerd. En betaalbaar. Greanz is zeker ook door dat laatste aspect een uniek Nederlands jeansconcept.
De collectie van Greanz bestaat uit een grote diversiteit aan jeansmodellen, truien van onder meer gerecyclede jeans, gerecyclede sweaters, tops, t-shirts, hemden, uni en bedrukt.
Greanz neemt alleen producten af van leveranciers die gebruik maken van 100 procent ecologische materialen als organisch katoen, bamboe, soja en eucalyptus en in het bezit zijn van de benodigde certificaten. Het grootste deel van de collectie heeft ook nog eens het Max Havelaar- en het Made-by keurmerk. Dat geeft de consument de zekerheid dat alles wat zij kopen met respect voor mens en milieu is gemaakt. Ook het interieur van alle Greanz filialen is gemaakt van gerecyclede materialen en de afvalstromen zijn tot een minimum beperkt.
Greanz werkt aan een wereld waar rechtvaardigheid en duurzaam produceren vanzelfsprekend is. Waar iedereen fatsoenlijk en waardig kan leven en werken en zijn of haar kansen volledig kan benutten.
Het merkenpakket bestaat uit Blue Level, MUD Jeans, Suite69, Dweezilsfriend, Simple Shoe en Silk Jewellery. Daarnaast wordt vanaf de Spring collectie 2011 het eigen jeansmerk Greanz gelanceerd als volwaardig label met jeans, tops, jacks en accessoires.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht