Winnaars DOEN Materiaalprijs 2010 bekend
23/10/2010 16:25
Stichting DOEN
Winnaars DOEN Materiaalprijs 2010 bekend
Waste Materials wint DOEN Materiaalprijs 2010, Goedzak krijgt aanmoedigingsprijs
De DOEN Materiaalprijs van 15.000 euro is dit jaar toegekend aan Claudy Jongstra voor haar Waste Materials; een serie wanddecoraties ofwel murals van Merino wol, ruwe zijde en wol van het Drentse Heideschaap. Simon Akkaya sleept met de Goedzak de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro in de wacht. De prijzen zijn zaterdag 23 oktober uitgereikt bij de start van Dutch Design Week, tijdens de expositie van alle nominaties van de DOEN Materiaalprijs 2010, in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.
De winnaars
De jury looft Waste Materials om de belangrijke rol die Claudy Jongstra toebedeelt aan het materiaalgebruik en de wijze waarop zij het gehele productieproces in eigen beheer op elkaar afstemt. Door ook het restmateriaal weer te gebruiken blijft er bij de productie 0% afval over. Het ontwerp is zogezegd full circle, waarbij alle onderdelen van het proces een functie hebben. Zo beheert Jongstra een eigen kudde Drentse heideschapen, een bedreigde soort die niet alleen voor wol zorgt, maar ook een belangrijke rol heeft in het landschapsbeheer. De wol wordt geverfd met kleurstoffen uit de eigen hortus. Jongstra maakt bij het produceren van haar ontwerp gebruik van oude technieken zoals spinnen en karen. Zij vervaardigt modern textielontwerpen waarbij het erfgoed niet alleen in ere wordt gehouden, maar een essentiële rol speelt in het gehele ontwerp.
De Goedzak is een opvallende vuilniszak met een groot doorkijkvenster. Wie spullen van waarde aan de straat wil zetten gebruikt de Goedzak, zodat elke passant daaruit iets naar zijn of haar gading kan meenemen. Wat overblijft kan mee met het overige afval. Het idee neemt de ogenschijnlijke eenvoud van ons afvalproces als startpunt en voegt daar een tweede leven aan toe. Het ontwerp bevordert de bewustwording op het gebied van de houdbaarheid ofwel levensduur van producten en stimuleert het delen in de samenleving. De Goedzak voegt zich naar de vormen van alledaagse voorwerpen, maar onderscheidt zich door de opvallende kleur en de nieuwe functie. Het toont de waarde van de inhoud. De aanmoedigingsprijs is toegekend om het idee verder uit te werken.
De vakjury bestaande uit Wijtse Rodenburg (ontwerper Ahrend, docent aan de Design Academy Eindhoven), Dorothea Seebode (hoofd afdeling duurzame productontwikkeling, Philips Research ) en Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) beoordeelde tijdens deze tweede editie van de DOEN Materiaalprijs een grote diversiteit aan inzendingen. Zowel vormgevers, beeldend kunstenaars als architecten en modeontwerpers namen deel. Ook het begrip duurzaamheid werd dit jaar op zeer verschillende manieren geïnterpreteerd; van een nadruk op duurzaam materiaal tot een klemtoon op maatschappelijke bestendigheid.
Brede maatschappelijke context
Opvallend dit jaar is de brede maatschappelijke context waarin veel ontwerpen geplaatst worden. Dat gegeven blijkt een belangrijke leidraad en maakt duidelijk dat ontwerpers verder kijken dan alleen het materiaalgebruik. Een belangrijk aandachtsgebied, ook voor de vakjury. Het werk werd niet alleen beoordeeld op de esthetische of culturele expressie van het begrip duurzaamheid. Ook de balans tussen individuele, maatschappelijke en milieuaspecten en de wijze waarop het werk binnen deze brede context bijdraagt aan een bestendige leefwereld, speelde een belangrijke rol in de afweging. Gezien de kwaliteit van de inzendingen geen sinecure. De vakjury komt dan ook met twee eervolle vermeldingen. De Broodzak van Klaar van der Lippe bespaart energie, munt uit in hygiëne, is in alle vormen overal toepasbaar en daarmee een zinvol product in onder andere ontwikkelingslanden . Springwood - Restless Legs van Carolien Laro wordt door de jury geroemd om de innovatieve manier waarop hout buigzaam wordt gemaakt. Het levert een verende kruk op, van massief hout.
Initiatiefnemers
De DOEN Materiaalprijs is een initiatief van het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving en Stichting DOEN. Beide organisaties zien voor kunstenaars en vormgevers een belangrijke rol weggelegd bij het creëren van een duurzame samenleving. Doel van de prijsvraag is kunstenaars en vormgevers te stimuleren om duurzaam te ontwerpen. Cultuur en kunst worden ingezet om culturele en sociale innovatie te bevorderen en de bewustwording op dit gebied in brede kring te stimuleren.
Materiaalfonds
Het Materiaalfonds biedt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten de mogelijkheid een renteloze lening af te sluiten voor een artistiek project of productie. Het doel is de financiële en economische zelfstandigheid van kunstenaars te vergroten en nieuwe ontwikkelingen in de kunst en vormgeving te stimuleren. Het Materiaalfonds heeft speciale aandacht voor materiaalexperimenten, innovatieve technieken en duurzaam materiaalgebruik.
Stichting DOEN
Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen door aanjager te zijn van sociale, duurzame en culturele voorlopers. Zo stimuleert zij initiatieven van mensen die het heft in eigen hand nemen en zo actief bijdragen aan een wereld waarin mensen beter met elkaar en hun omgeving omgaan. Uit de bijdrage van de BankGiro Loterij ondersteunt DOEN vernieuwende cultuurinitiatieven. De DOEN Materiaalprijs is hier een goed voorbeeld van.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.doen-materiaalprijs.nl.