Vrije Universiteit Amsterdam

Zoektocht naar een vreemde fase in mooie oscillaties


* Startdatum: 22-10-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: The Strange Phase of Beautiful Oscillations


* Spreker: T.A. du Pree


* Promotor: prof.dr. M.H.M. Merk


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Als de geobserveerde asymmetrie afwijkt van wat in het standaardmodel is voorspeld, betekent dat dat er nieuwe bronnen van CP-asymmetrie gevonden zijn, die een nieuw licht kunnen werpen op het ontstaan van materie in het heelal. Tevens zou het betekenen dat er nieuwe deeltjes ontdekt zijn en staat de meting toe de kracht van de interacties van deze nieuwe deeltjes te meten. Dit zegt Tristan du Pree in zijn proefschrift.

In het zichtbare heelal is alleen materie waargenomen en geen antimaterie. De geobserveerde asymmetrie tussen materie en antimaterie is te groot om verklaard te worden door de standaard deeltjesfysica en kosmologie. Om de geobserveerde asymmetrie te kunnen verklaren, zullen er nieuwe, nog onbekende bronnen van schending van de materie/antimaterie symmetrie moeten zijn.

De LHCb-detector is gebouwd om verschillen tussen B-deeltjes en anti-B-deeltjes waar te nemen. In het verval van Bs-deeltjes is een materie/antimaterie asymmetrie nog niet geobserveerd. In het verval van een Bs-meson naar een Jpsi en een phi deeltje is de verwachte CP-asymmetrie nul, maar dit zou kunnen veranderen in de aanwezigheid van nog niet ontdekte deeltjes.

Du Pree beschrijft hoe zulke vervallen efficiënt geselecteerd kunnen worden waarbij gelijktijdig de achtergrondruis zodanig onderdrukt wordt zodat aan de limitaties van dataopslag voldaan kan worden. Tevens geeft hij aan hoe methodes van de geselecteerde events, met inachtnemening van inefficiënties en resoluties (veroorzaakt door de detector reconstructie en geometrie) beschreven kunnen worden.

Met deze methodes is de verwachte gevoeligheid voor de asymmetrie in het Bs->Jpsiphi verval, gebaseerd op studies van computersimulaties, zodanig dat LHCb in komende winter in staat is een competitieve meting te doen. Aan het eind van 2011 is de verwachte gevoeligheid drie graden.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam