Artsen zonder Grenzen

Watersnood in Pakistan: noodhulp nog in het zuiden

22-10-2010

Tien weken na het begin van de overstromingen is het water grotendeels weggetrokken in de provincies Khyber Pakhtunkhwa en Punjab. De mensen beginnen er terug te keren naar hun huizen. Maar in twee andere provincies, Sindh en Belutsjistan, blijven teams van Artsen zonder Grenzen actief om mensen die dakloos zijn geraakt te helpen. Naast het bieden van medische zorg en het verschaffen van drinkwater, bouwen onze teams ook tijdelijke onderkomens.

Psychosociale zorg

Medische teams trekken met mobiele hulpposten door Sindh. Bij het begin van de overstromingen waren diarree en huidziekten de belangrijkste doodsoorzaak in het zuidelijk deel van Sindh. Dat is nu aanmerkelijk minder geworden, de meeste patiënten die onze teams behandelen klagen nu over pijn over het gehele lichaam. Die pijn is waarschijnlijk het gevolg van de uitzonderlijke stress in verband met het verliezen van hun woning en hun huidige levensomstandigheden in kampen en opvangplaatsen. Daarom zijn onze teams begonnen met het bieden van psychosociale zorg.

Voedsel en water

Daarnaast blijven de teams ook alert op ondervoeding in Sindh en Belutsjistan. Na de overstromingen steeg het aantal kinderen in de voedingscentra van Artsen zonder Grenzen snel door de voedselschaarste en het grote aantal mensen dat zich in sommige gebieden had verzameld. Artsen zonder Grenzen behandelde al meer dan 3.600 ondervoede kinderen. Daarnaast delen onze teams per dag meer dan 1.250.000 liter gezuiverd water uit en bouwen zij latrines, douches en handwaspunten. Gezondheidsvoorlichters verspreiden informatie over hygiëne. Dit alles moet de gezondheidsrisico's, die vanwege de overstromingen sterk toenamen, helpen te beperken.

Tijdelijke woningen

Het behandelen van ondervoeding en de distributie van drinkwater is niet eenvoudig doordat veel groepen vluchtelingen zich blijven verplaatsen. Dat maakt het ook moeilijk een goed zicht te krijgen op de behoefte aan onderdak. Die is in ieder geval nog steeds groot. Veel mensen beginnen de vluchtelingenkampen te verlaten en willen naar huis, ook al is dat huis vaak verwoest door het water. Artsen zonder Grenzen deelde eerder al bijna 15.000 tenten uit en zet nu ook tijdelijke woningen op.

25 vierkante meter

De tijdelijke woningen zijn 25 vierkante meter groot en gemaakt van bamboe en plastic zeilen. Ze zijn bedoeld om een jaar te kunnen blijven staan. Er zullen ook heropbouwkits worden verdeeld. Daarvoor wordt er nauw samengewerkt met de lokale gemeenschappen, om precies te weten wat er nodig is.

Afsluiten van noodprojecten

In de noordelijker gelegen provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa is het water intussen teruggetrokken. De noodfase is voorbij en Artsen zonder Grenzen heeft er haar noodhulpprogramma's dan ook afgesloten. De projecten die al bestonden vóór de overstromingen, worden natuurlijk voortgezet. Deze projecten richten zich vooral op tweedelijnsgezondheidszorg - spoedafdelingen, spoedchirurgie en spoedbevallingen - in het conflictgebied.