Promotie : Kabels van overzee aan Afrikaanse kusten: een neo-Gramsciaans onderzoek
Promotie Communicatiewetenschap
Donderdag, 4 november 2010, 10.00 uur
Afrikaanse landen waren tot voor kort afhankelijk van geleasede satellietverbindingen die contact maakten met Amerikaanse Internet exchange points. Onder meer de kosten maakte dit problematisch. De African Internet Service Providers Association richtte zich daarop op een ander samenstel van economische en technologische maatregelen. Om de opkomst van Afrikaanse private ICT-ondernemers te stimuleren werd gepleit voor privatisering en liberalisering. Ook werd voorgesteld dat deze ondernemers technologische oplossingen zouden toepassen om de omvang van het uitgaande verkeer te beperken, en daarmee de kosten van internationale connectiviteit voor Afrika. Voor de voor de aanleg van glasvezelkabels benodigde financiële middelen werd een oproep tot donorhulp gedaan. Deze technische en economische maatregelen werden later opgenomen in het informatiemaatschappijbeleid en -programma's van Afrikaanse organisaties als United Nations Economic Commission for Africa (UNECA) en de New Partnershi
p for African Development (NEPAD). Samuel Derbe onderzocht waarom en hoe dit beleidspad werd gekozen, en wat daarvan de implicaties zijn voor de Afrikaanse zoektocht naar ontwikkeling. Hij concludeert onder meer dat Afrikaanse ondernemingen en politieke spelers samenwerkten bij het vormgeven van een globale hegemoniale informatiemaatschappij. Het open access model was het centrale beleidsinstrument dat door lokale en globale NGO's, ISP's en opkomende telecom-providers werd gebruikt om op beslissende wijze de doeleinden en modaliteiten vorm te geven van het verbinden van Afrika met de globale informatiesnelweg via overzee glasvezelkabels.
Dhr. S.T. Derbe: Laying Transoceanic Cables on Africa's Shores. A Neo-Gramscian Study. Promotor is dhr. prof. dr. C.J. Hamelink. Co-promotor is dhr. prof. dr. G.C.A. Junne.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam