Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 21 oktober 2010
Prehistorisch graf Paardenmarkt inderdaad uit ijzertijd
Tijdens het archeologisch onderzoek op de Paardenmarkt afgelopen zomer zijn veel skeletten en resten van een massagraf uit 1573 opgegraven. Bijzondere vondst was een prehistorisch graf, waarvan werd vermoed dat het uit de ijzertijd stamt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het graf inderdaad een datering heeft tussen 50 jaar voor en 90 jaar na Christus. Dit betekent het oudst gevonden graf en Alkmaarder tot nu toe.
Nog niet eerder is er in Alkmaar een graf uit de prehistorie gevonden. Het gevonden skelet kwam tevoorschijn onder een laag stuifzand. In het graf was het silhouet van een persoon in gehurkte houding te zien. In het silhouet waren nog enkele tanden aanwezig en deze zijn bemonsterd voor een 'C14-datering'. De C14-datering is een methode om de ouderdom van organisch materiaal te bepalen.
Fries of Friezin
Bij eerdere archeologische opgravingen in de binnenstad zijn ook sporen van akkers uit de late ijzertijd gevonden. Het lijksilhouet gevonden op de Paardenmarkt hoort dan bij die 'ijzertijd'-bewoning. Rond het begin van de jaartelling veroverden de Romeinen zuidelijk Nederland en ze waren ook even tot boven het IJ (fort Velsen). Ze omschreven de lokale bewoners als 'Friezen'. Het Alkmaarse lijksilhouet is dus een Fries of Friezin.
Meer informatie over het archeologisch onderzoek op de Paardenmarkt is te vinden op www.alkmaar.nl/paardenmarkt. Op deze website is ook een documentaire over de archeologische opgraving te zien.