Wie heeft het lekkerste product van Nederland?
Is het de Fenegriek kaas van Landwinkel Boer Spierings of de
Brabantse metworst van Henkâs Specialiteitenslagerij die u het water in
de mond doen lopen? Worden uw smaakpapillen vol geraakt door de
siroop van frambozen en vlierbessen van La Louche culinair? Loopt u
warm van de smaak van Tante Jet van de IJsvogel B.V. of gaat u helemaal
voor de KellyBronze kalkoen van Flavours of the Farm, de stampbal van
EKRA of de saucijs van champignonnetjes van ât Lekker Plekske/De La
Creme? U kunt deze pure, eerlijke producten van Nederlandse bodem
allemaal proeven op donderdag 21 oktober in Den Bosch, op de Markt van
9.00 tot 16.00 uur.
Deze heerlijkheden uit het Zuiden strijden met nog 16 andere smaakvolle
producten uit Nederland om de titel âSmaakvol 2010â, dé
sterrenstatus voor het lekkerste product van Nederlandse bodem. Het
winkelend publiek in Den Bosch krijgt de gelegenheid de acht producten
uit Zuid Nederland te proeven en te stemmen op hun favoriet. Bovendien
kan iedereen actief meedoen aan het smaakdebat op www.foodlog.nl en
via Twitter, waar smaakspecialisten, producenten en consumenten hun
mening kunnen geven over authentiek, echt en bijzondere eten.
Lekkerste producten
Vaak wordt gezegd dat er in Nederland weinig echt lekkere producten
worden gemaakt, maar daar denken de organisatoren Syntens, de Taskforce
Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl heel anders over. Zij willen
juiste de lekkerste regionale producten voor het voetlicht brengen en
organiseren daarom de landelijke wedstrijd voor ondernemers met een
lekker product van eigen bodem. Voor het derde achtereenvolgende jaar
wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt, dit jaar onder het thema âde
smaak van NLâ. De lekkerste producten strijden op 30 november in Den
Bosch om de ultieme smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: de
Smaakvol2010, dé erkenning van professionals voor het lekkerste
product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke
publieksfavoriet.
Met een bite
De Smaakvol2009 werd vorig jaar in de wacht gesleept door Grunschnabel
Ice Laboratories uit Alkmaar. Toen koos Jonnie Boer van
driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle het âijs met een biteâ als
favoriet en zette het op zijn kaart voor mensen met een lactosevrij
dieet. De Publieksprijs werd uitgereikt aan Kaasmakerij Uitentuis voor
hun Noordhollandse Messeklever, een jonge kaas van koemelk, bereid
volgens een âvergetenâ recept.
Meer informatie over de producten, de andere ondernemers, de proefdagen
in het hele land en prachtige fotoâs vindt u op
www.syntens.nl/desmaakvanNL.
---
Syntens