D66

dinsdag 19 oktober 2010

Vragen over opheffen dubbele veiligheidscontroles luchthavens

Europarlementslid Sophie in ´t Veld wil van de Europese Commissie weten onder welke voorwaarden de dubbele veiligheidscontroles voor reizigers van en naar de VS worden afgeschaft.

one stop security

Het Europees Parlement is volgens In ´t Veld niet op de hoogte gebracht van de onderhandelingen die op dit moment met de VS worden gevoerd over het zogeheten One Stop Security programma. Dit houdt in dat passagiers die vanuit de VS naar de EU (en andersom) reizen slechts één keer tijdens hun reis worden gecontroleerd op verboden spullen, ook wanneer ze moeten overstappen.

eigen koers

De dubbele controles kunnen pas worden opgeheven als er overeenstemming is over welke veiligheidsnormen op de luchthavens moeten gelden. In ´t Veld is het eens met het opheffen van de controles maar ze vindt dat het Europees Parlement geïnformeerd moet worden over de te nemen maatregelen.

"Het lijkt erop dat de Amerikaanse overheid hier weer eens eenzijdig bepaalt onder welke voorwaarden Amerikanen naar Europa mogen reizen. Terwijl de VS aan de andere kant steeds meer veiligheidseisen stelt en Europese burgers laat betalen om Amerika in te kunnen komen."

Europa moet volgens In ´t Veld een eigen koers varen en niet blind uitvoeren wat de VS wil, zeker als de privacy van EU burgers mogelijk in het geding is.

Het is niet voor het eerst dat het Europees Parlement niet geïnformeerd wordt over maatregelen die zulke verstrekkende gevolgen kunnen hebben.