Vrije Universiteit Amsterdam

Een raamwerk voor parallelle streaming applicaties


* Startdatum: 18-10-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: A Framework for Parallel Streaming Applications


* Spreker: M.H.J. Nijhuis


* Promotor: prof.dr.ir. H.E. Bal


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Een streaming applicatie is een computerprogramma dat een continue stroom data verwerkt. Deze applicaties bestaan uit meerdere componenten, die ieder een deel van de verwerking doen. Componenten kunnen communiceren door middel van datastromen en korte berichten. Maik Nijhuis beschrijft in zijn proefschrift drie systemen: Hinch run time systeem, XSPCL coördinatietaal en de Gordon run time bibliotheek, waarmee generieke problemen van het ontwikkelen van parallelle streaming applicaties worden opgelost.


1. Het Hinch run time systeem verzorgt alle generieke `run time' taken voor streaming applicaties. Hinch verzorgt bijvoorbeeld voor het benutten parallellisme in de architectuur en de communicatie en synchronisatie tussen componenten. 2. De XSPCL-coördinatietaal is een op XML gebaseerde taal waarin een ontwikkelaar gemakkelijk de relaties tussen componenten kan specificeren. Een XSPCL-programma wordt vertaald naar een programma dat Hinch gebruikt. 3. De Gordon run time bibliotheek bevat generieke functies voor het gebruik van SPE-coprocessors in de Cell processor, wat een speciale aanpak vereist. Gordon bevat vele optimalisaties voor deze processor, die ook van toepassing zijn op soortgelijke architecturen. Een component kan Gordon gebruiken om berekeningen op de SPE-coprocessors uit te voeren.

Bij deze drie systemen besteedt Nijhuis speciale aandacht aan herconfigureerbare applicaties, die van structuur veranderen terwijl de applicatie wordt uitgevoerd. De ondersteuning van herconfigureerbaarheid heeft invloed op alle onderdelen van de drie systemen, omdat elk deel moet kunnen omgaan met dynamische wijzigingen. Naast deze drie systemen, beschrijft hij meerdere complexe streaming applicaties die ermee zijn ontwikkeld. Voor het ontwikkelen van zulke applicaties hoeft een ontwikkelaar alleen de applicatiespecifieke delen, zoals de componenten, te maken. De generieke problemen van het ontwikkelen van parallelle streaming applicaties worden opgelost door bovenstaande drie systemen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam