Radboud Universiteit Nijmegen


Radboud-spinoff wint VNO-NCW Business Challenge 2010

Datum bericht: 14 oktober 2010

TeraOptronics, een technologische spin-off van de Radboud Universiteit Nijmegen, is op de jaarlijkse VNO-NCW Business Challenge op vrijdag 8 oktober bekroond met de prijs voor de beste onderneming.

Workshops voor startende bedrijven
De Business Challenge is een tweedaagse workshop voor startende bedrijven in de regio Arhnem-Nijmegen. Tijdens de workshop leren deelnemers een ondernemingsplan schrijven (markten, producten en zakelijke financiën) en krijgen ze hulp van coaches en deskundigen bij het maken van een presentatie over hun onderneming. Aan het einde van de workshop presenteert ieder team zijn onderneming voor een jury van deskundigen. Samen met het team van In2Care behaalde TeraOptronics de eerste prijs in de Business Challenge 2010: het recht op aanvraag van een microkrediet van 10.000 euro.

Nieuw type infrarood camera
TeraOptronics is een technologische spin-off van de Radboud Universiteit Nijmegen (Institute for Molecules and Materials). Het ontwikkelde een nieuw type infrarood camera. De infrarood camera wordt specifiek gevoelig gemaakt voor ver-infrarood, ook wel terahertz straling (THz, 50 - 1000 m) genoemd. Therahertz straling heeft röntgen-achtige eigenschappen: het kijkt door veel materialen heen, maar is tegelijkertijd volkomen veilig voor biologisch weefsel van mens, dier en planten. Terahertz camera's worden bijvoorbeeld gebruikt op vliegvelden voor het doorlichten van passagiers op verborgen wapens, bekijken van postpakketten of inspectie van dunne verflagen.

Spectrale vingerafdrukken
De infrarood camera, de TeraCam, dieTeraOptronics ontwikkelde is in staat terahertz straling waar te nemen en deze weer te geven op een beeldscherm, zoals een conventionele CCD-camera. Het toestel is compact en in staat om op hoge snelheid beelden op te nemen tot duizend per seconde. Met de verdere ontwikkeling van de TeraCam zal het mogelijk worden om frequentie selectief beelden op te nemen, zodat ook de 'spectrale vingerafdrukken' van materialen gebruikt kunnen worden voor indentificatie en/of kwaliteitscontrole.

VNO-NCW businesss Challange 2010 is mede mogelijk gemaakt door: Radboud Universiteit Nijmegen, Wageningen Universiteit, StartLife, Mercator Incubator, GO, Taskforce.