UWV


Voormalig DSB-medewerkers bijna allemaal weer aan de slag

18 oktober 2010

Van de 1000 DSB-medewerkers die zich na het faillissement van de bank meldden voor een WW-uitkering is exact een jaar na dato ruim 90 procent weer aan het werk. Dit blijkt uit gegevens van UWV WERKbedrijf, dat vorig jaar een speciaal mobiliteitscentrum inrichtte om het massaontslag op te vangen.

Bij de acht vestigingen van de DSB bank raakten in oktober vorig jaar 1300 mensen hun baan kwijt, het overgrote deel op het hoofdkantoor in het Westfriese Wognum. Ongeveer 500 werknemers bleven in dienst voor de afwikkeling van het faillissement. Ruim 1000 mensen schreven zich in als werkzoekende bij UWV WERKbedrijf. Ondanks de economische tegenwind kwam een groot deel snel weer aan de slag en bleef een gevreesde sterke toename van de werkloosheid in West-Friesland uit.

Uit gegevens van UWV Werkbedrijf blijkt dat de helft van de veelal goed opgeleide werknemers na drie maanden weer aan het werk was. Na een jaar is dit percentage gestegen tot 93 procent. Veel voormalig DSB-medewerkers vonden werk bij ICT-bedrijven, callcenters, verzekeraars en andere bankinstellingen, zowel binnen als buiten de regio West-Friesland. Medewerkers in niet-financiële functies, zoals beveiligers en receptionisten, kwamen terecht in diverse andere functies.

Mobiliteitscentrum
Binnen het speciaal ingerichte mobiliteitscentrum hebben UWV en DSB direct na het faillissement centraal afspraken gemaakt over het van werk naar werk helpen van alle DSB-medewerkers. Deze `van- werk-naar-werk' aanpak is op regionaal niveau uitgevoerd samen met publieke en private partijen op de arbeidsmarkt, zoals gemeenten, opleidingscentra, re-integratiebureaus en werkgevers. UWV zet deze integrale aanpak vaker in bij grote faillissementen, zoals eerder bij het Amersfoortse bouwbedrijf Van Hoogevest en garenfabrikant Diolen in Emmen.