Waterschap Aa en Maas

100 Jaar Drongelens Kanaal

Het Drongelens kanaal bestaat honderd jaar en wie jarig is krijgt een cadeau. Voor het kanaal kwam dat geschenk enkele weken geleden in de vorm van de terugkeer van het pimpernelblauwtje, een beschermde vlindersoort. Een korte terug- en vooruitblik op het leven van een bijzonder kanaal.

Ontstaan
Het Drongelens kanaal is ruim 20 kilometer lang en is in de periode 1907-1910 gegraven. Waarom? Bij 's-Hertogenbosch komen veel beken samen, waaronder de Dommel, de Aa en Zandleij. Vroeger konden deze beken, in perioden van hoog water op de Maas, hun water niet goed kwijt. Daarom werd het Drongelens kanaal gegraven, dat veel water kan opvangen én afvoeren richting de Maas. De grond die bij het graven vrijkwam is aan beide zijden van het kanaal gebruikt om een dijk aan te leggen.

drongelens kanaal

Betekenis voor stad, landbouw, recreatie én natuur Het kanaal zorgt dat Bosschenaren droge voeten houden. `s Zomers dient het kanaal tevens als waterinlaat voor landbouwgronden rondom Drunen en Vlijmen. Daarnaast heeft het kanaal een steeds belangrijkere natuur- en recreatiefunctie gekregen waar veel wordt gevist en gefietst. Het kanaal maakt onderdeel uit van een natuurstrook (ecologische verbindingszone) waar flora en fauna alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Beheer versterkt ecologie
Waterschap Aa en Maas beheert het kanaal en de kades. Maaisel voeren wij af om de grasmat te verschralen wat ideaal is voor de groei van kruiden. Ook laten wij een groot deel langs het kanaal begrazen door schapen. Voordeel is dat schapen selectief grazen waardoor een gevarieerde berm met veel kruiden ontstaat. Kruiden trekken op hun buurt weer insecten aan zoals vlinders en sprinkhanen. Bovendien maken wij van de kades weer bloemrijk grasland.

Pimpernelblauwtje terug
De manier waarop wij het Drongelens kanaal beheren en ons werk doen heeft resultaat. Op het deel waar wij onderhoudswerkzaamheden afstemmen op een goede leefomgeving voor het pimpernelblauwtje, is deze beschermde vlindersoort enkele weken geleden weer gespot. Er is er maar eentje gezien, maar navraag bij de Vlinderstichting leert dat het pimpernelblauwtje dit jaar in de hele Vughtse gemeente op verschillende plekken is gezien. Een mooie ontwikkeling dus.

drongelens kanaal pimpernelblauwtje

Toekomst
Het `jarige' kanaal zal ook de komende honderd jaar belangrijk blijven. Voor een nog betere hoogwaterbescherming van 's-Hertogenbosch wil het waterschap een gebied ten westen van de stad inrichten dat mag overstromen als het kanaal de waterafvoer niet meer aan kan. Statistisch gezien gebeurt dat slechts eens in de honderdvijftig jaar.

Het ecologisch beheer van bermen en oevers blijft een belangrijke taak van het waterschap. Volgend jaar gaan wij gefaseerd maaien om meer variatie in kort en lang gras te krijgen wat belangrijk is voor de ontwikkeling van veel diersoorten. Zo hopen we dat behalve het pimpernelblauwtje meer bijzondere dier- en plantensoorten neerstrijken langs het kanaal!