Gemeente Bergen op Zoom


Oogstfeest in Halsteren

Donderdag 14 oktober namen basisscholen De Rode Schouw en De Biezenhof in Halsteren weer deel aan het Oogstfeest. Op het grasveld bij de Bokkenweg kwamen de leerlingen van groep 3 en 4 bijeen om zaadjes van diverse bloemen- en plantensoorten te oogsten.

De verzamelde zaadjes zullen in het voorjaar weer gezaaid worden. De prachtige bloemenzee die dat oplevert, trekt tal van vlinders, insecten en vogels aan.

Uitleg

Het Oogstfeest werd dit jaar voor de vierde maal door IVN De Groene Zoom georganiseerd. Nog in de ochtendnevel kwamen de basisschoolleerlingen bij het bos aan. Via een korte dierenspeurtocht in het bos werden de kinderen door vrijwilligers van IVN naar het grasveld bij de Bokkenweg geleid. Henk de Groen was namens de gemeente Bergen op Zoom aanwezig om de kinderen uitleg te geven over het oogsten van bloemen- en plantenzaden. Na het korte verhaal werden de kinderen erg enthousiast en zochten fanatiek naar zaadjes. Ieder ontving een plastic zakje waarin de verzamelde zaadjes bewaard konden worden. Ook kreeg iedereen voor thuis de opdracht mee de zaden goed en droog te bewaren zodat ze het aankomende voorjaar weer gezaaid kunnen worden.

Educatief

Naast het oogsten gingen de kinderen aan de slag met educatieve spellen in de natuur. Zo werd het spel 'Vind de dierencombinatie' gespeeld. Populair was ook het strategische spel 'Verzamel het eten', waarbij er lekker heen en weer gerend werd om eten voor de dieren te verzamelen.

Biodiversiteit

Aan het einde van de ochtend was het programma voor de leerlingen weer klaar. Met hun verzamelde zaadjes keerden zij voldaan weer terug naar school. Door hun deelname aan deze dag verdienen de leerlingen een sticker in hun Vlindervriendenboekje. Wederom was het weer een geslaagd Oogstfeest waarbij de leerlingen spelenderwijs veel hebben geleerd over de natuur. Ook helpen de leerlingen zo de natuur in hun eigen woonomgeving.

Het Oogstfeest is een initiatief van IVN de Groene Zoom. Door de combinatie met het zaaifeest past het geheel in het gemeentelijke beleid van gemeente Bergen op Zoom ter bevordering van biodiversiteit.