Ingezonden persbericht
Persbericht
Amsterdam/Alkmaar, 15 oktober 2010
Amsterdam Marathon zet hoog in
Topveld, ideale weersomstandigheden en wijziging route
maken parcoursrecord mogelijk
Organisator Le Champion heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam een belangrijke wijziging in het parcours van de Amsterdam Marathon aangebracht waardoor het parcours sneller is voor de toplopers. Het topveld dat tijdens de persconferentie vrijdagmorgen in het Olympisch Stadion werd gepresenteerd gaat zondag de strijd met elkaar aan. Er is gekozen voor een breed veld dat elkaar kan opjagen tot een tijd onder de 2.06. De 35ste editie van de Amsterdam Marathon vindt zondag 17 oktober plaats.
De Ethiopiër Chala Dechase is de topfavoriet met een persoonlijk record van 2.06.33. Hij krijgt concurrentie van onder andere de Kenianen Jackson Kotut en Wilson Chebet. Dechase werd in 2008, bij zijn debuut op de marathon, tweede in Amsterdam. Dit keer is hij gebrand op een overwinning. 'Ik ben volwassener geworden als mens en als atleet. Mijn doel is winnen in een parcoursrecord.' Volgens zijn coach Getaneh Tessema behoort een tijd rond de 2.05 tot de mogelijkheid. Ook Kotut verwacht in de 2.05 te lopen. Hoewel Chebet debuteert, hebben Global Sports Communication en organisator Le Champion hoge verwachtingen van hem. Hij loopt niet veel wedstrijden, maar zet altijd een goede prestatie neer. Zijn persoonlijk record op de halve marathon is 59.15. Van hem wordt een tijd verwacht rond de 2.06. Er is een brede groep die moet gaan jagen op het parcoursrecord van Gilbert Yegon, dat staat op 2.06.18.
Nederlander Patrick Stitzinger vertrekt zondag in de tweede groep. Hij gaat weg op een tijd van 2.12. Stitzinger debuteerde vorig jaar in Amsterdam en noemt het een voordeel dat hij het parcours al kent.
Bij de Nederlandse vrouwen wordt veel verwacht van Miranda Boonstra. De steeple-chase specialiste heeft zich gedurende tien weken voorbereid voor haar tweede marathon. De eerste liep ze ongetraind in 2001, dit keer trok ze zich terug op hoogte.
Het gaat goed met de Amsterdam Marathon. De stijging van het aantal deelnemers op de marathonafstand is 20 %. Een opvallend getal volgens racedirector Cees Pronk. 'Het staat haaks op de groei van de marathons wereldwijd en uiteraard zijn we hier ontzettend blij mee als organisatie. We hebben een gemeente die voor 100 % achter ons staat en ook het Amsterdamse bedrijfsleven omarmt de Amsterdam Marathon door middel van speciale acties.'
Om het parcours nog sneller te maken zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Een belangrijke wijziging, die alleen voor de topatleten geldt, is de tunnel bij de Wibautstraat bij het 36 kilometerpunt. Het is de organisatie gelukt om de toppers bovenlangs te krijgen. Dit scheelt aanzienlijk in het hoogteprofiel en maakt de route daarmee sneller. De recreatieve lopers gaan echter wel door de tunnel. Daarnaast is de eerste lus omgekeerd, wat voor een betere doorstroming van de recreatieve lopers zorgt. De lopers gaan na de start in het Olympisch Stadion de eerste ronde via de Amstelveense weg het Vondelpark in. Daarna volgen ze via de Stadionweg de Marathonweg.
De weersvoorspelling voor zondag is ideaal. Zon, 11 graden en windstil, kortom perfecte omstandigheden voor het lopen van snelle tijden.
De start van de marathon is vervroegd naar 9.45 uur. RTV N-H zendt een live televisieverslag uit tussen 9.30 - 14.00 uur.
Noot aan de redactie (