Oproep: Praat mee over toekomstagenda sociaal werk

27/05/2010 17:48

MOVISIE

Er moet geïnvesteerd worden in de kwaliteit van sociaal werk om zo welzijn van kwetsbare groepen, leefbaarheid in de wijken en het 'meedoen' voor alle burgers te garanderen. Die oproep deed Marijke Steenbergen van MOVISIE aan de welzijnsbranche mede namens Verdiwel, MO Groep en CMOnet en het blad Zorg + Welzijn op het congres Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl in Nieuwegein.

Er is een nieuwe elan voelbaar op lokaal niveau, in de politiek en in de brancheorganisaties welzijn. Professionals in de front linie voelen zich weer aangesproken om het verschil te maken voor mensen in armoede, in sociaal isolement of met een beperking. De branche wil hier op aansluiten met een toekomstagenda die een krachtige impuls moet geven en het beroep van welzijnswerker en het sociaal werk in de buurt een nieuw gezicht geeft.

De toekomstagenda omvat vier actiepunten:

Professionalisering en kennisontwikkeling in de sector

Er moet een brede opleiding sociaal werk komen die generalisten opleidt, met kennisgericht onderwijs en een vijfde 'praktijk' jaar om zo ervaren professionals op te leiden, die als brede generalisten in de wijk 'erop af gaan.' Branche-organisaties, beroepsverenigingen, kennisinstituten, provinciale CMO's, de lectoraten, hogescholen en Wmo-werkplaatsen moeten actief aan de slag met kennisontwikkeling en kennisdelen

Nieuwe rol en nieuw gezicht voor het sociale werk

De maatschappelijke claims, de sociale problemen en hulpvragen die op sociaal werkers afkomen wisselen sterk. Professionals moeten niet alleen veel zichtbaarder zijn, ook moeten ze nauw kunnen samenwerken met actieve burgers, in staat zijn eropaf te gaan, verantwoorde en weloverwogen interventies achter de voordeur kunnen plegen. Dat doet een hernieuwd beroep op ambachtelijkheid van het sociaal werk.

Van welzijnswerk naar sociaal werk

Ten behoeve van de positionering en profilering afscheid nemen van het vage begrip welzijnswerk en kiezen in aansluiting op de nieuwe opleidingen voor de ook internationaal gangbare term 'social work' of sociaal werk.

Substitutie van zorg naar welzijn

De substitutie van zorg naar welzijn biedt kansen voor preventie, aansluiting op de vraag van burgers en kostenreductie: sociaal werk is immers goedkoper dan zorg of justitie. Daarbij moet het rendement van sociaal werk inzichtelijk gemaakt worden

Over de nieuwe agenda sociaal werk wordt verder gediscusieerd op het Welzijnsdebat op 17 oktober en en via de kanalen van Zorg + Welzijn (www.zorgwelzijn.nl) zal de komende jaren onderwerp van debat en vernieuwing blijven.