Waterschap Aa en Maas

Wereldvoedseldag & Aa en Maas

Op zaterdag 16 oktober is het wereldvoedseldag. Op die dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het voedselprobleem waaraan ingewikkelde handelstructeren en culturele obstakels ten grondslag liggen. Ook water kan een probleem zijn, want een goede gewassenopbrengst is afhankelijk van voldoende water. Waterschap Aa en Maas heeft alle kennis op dit gebied en deelt dit met landen als Egypte, Macedonië en Sri Lanka.

Egypte
Met Egypte hebben we al een jarenlange werkrelatie. De Nijl, de absolute levensader in Egypte, is op sommige plaatsen levensbedreigend voor de volksgezondheid. Bovendien wordt droogte hier een steeds groter probleem. Irrigatietechnieken moeten verbeteren zodat de oogst (voedselopbrengst) van boeren verbetert. Belangrijk is het om water op kleine schaal goed te verdelen. Dit is een project dat Aa en Maas samen met andere partners heeft opgepakt. In november is het voorstel klaar dat de boeren verder moet helpen.

Macedonië
Macedonië is toetredend tot de Europese Unie en 1 januari 2011 komt er een nieuwe waterwetgeving, om die goed te implementeren bieden wij onze kennis aan. Het gaat hier vooral om: hoe maak je per regio afspraken met boeren, industrie, inwoners en natuurorganisaties over hoe water goed verdeeld wordt. Onder meer met het oog op goede gewassenopbrengsten en de volksgezondheid.

Sri Lanka
Hier werken we een project uit dat als voorbeeld dient voor andere dorpen. Het gaat om het herstel van een stuwmeertje van tweeduizend jaar oud waarmee irrigatieproblemen van lokale boeren kunnen worden opgelost.

Leren van andere landen
Het is niet zo dat Egypte en Macedonië en Sri Lanka alleen maar leren van onze expertise en innovaties, wij leren ook van hen. In Nederland leggen wij bijvoorbeeld waterinfiltratiemogelijkheden aan om ons grondwater op peil te houden. Deze heten wadi's. Deze naam is niet voor niets terug te vinden in veel woestijngebieden waar ze van nature voorkomen. Waterschap Aa en Maas bezoekt niet alleen diverse landen maar ontvangt jaarlijks ook meerdere internationale delegaties om kennis te kunnen delen.