AzG: Sleutel bestrijden van ondervoeding is kwalitatieve voedselhulp
13/10/2010 10:43
Artsen Zonder Grenzen
AzG: Sleutel bestrijden van ondervoeding
is kwalitatieve voedselhulp
Zaterdag 16 oktober Wereldvoedseldag
Amsterdam,13 oktober 2010 - Ondervoeding is een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen jonger dan 5 jaar. Het probleem is niet alleen te weinig voedsel, maar óók een te lage kwaliteit van het voedsel. Het merendeel van de internationale voedselhulp bestaat uit een mengsel van mais- en sojameel dat onvoldoende essentiële voedingsstoffen bevat die cruciaal zijn tijdens de eerste levensjaren. De grootste voedselhulpdonoren van de wereld, waaronder de VS, Canada, Japan en de Europese Unie, moeten ermee stoppen voedselhulp te geven die niet echt voedzaam is, vindt medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen.
Wereldwijd zijn 195 miljoen kinderen onder de 5 jaar ondervoed. Van de 8 miljoen jonge kinderen die elk jaar overlijden, speelt ondervoeding in minstens eenderde van alle gevallen een rol. Juist in de eerste twee levensjaren hebben kinderen hoogwaardige eiwitten, essentiële vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen nodig. Krijgen ze dat niet, dan leidt dat tot verstoorde groei, een gebrekkig immuunsysteem en een algehele slechtere gezondheid en lichamelijke ontwikkeling.
In landen als de VS, Brazilië en Mexico wisten overheden vroege kindersterfte terug te dringen door ervoor te zorgen dat ook de allerarmsten aan hoogwaardig voedsel als melk, eieren en fruit kunnen komen. In 2008 erkende een panel van voedingsexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie dat CSB-meel (Corn Soy Blend), dat volledig plantaardig gebaseerd is, niet geschikt is om ondervoede kinderen te behandelen onder meer omdat het de opname van belangrijke eiwitten en andere voedingsstoffen tegengaat. CSB voldoet bovendien niet aan internationaal geldende standaarden voor voeding voor kinderen tot twee jaar oud.
'Landen sturen voedsel dat ze niet eens aan de eigen kinderen zouden geven, wel naar regio's met chronische voedseltekorten. Het meten met twee maten moet ophouden,' aldus Unni Karunakara, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen.
Artsen zonder Grenzen behandelde in 2009 wereldwijd 250.000 kinderen voor acute ernstige ondervoeding in 116 hulpprogramma's in 34 landen. Saskia van der Kam, voedingsdeskundige van Artsen zonder Grenzen: 'Wij zien met eigen ogen dat het geven van hoogkwalitatief voedsel bijzonder effectief is: niet alleen om kinderen te behandelen voor ondervoeding, maar ook om ze ertegen te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor ondervoeding.'
Artsen zonder Grenzen is een internationale petitiecampagne gestart om grote donorlanden op te roepen hun voedselhulpbeleid te wijzigen. De petitie zal aan de vooravond van de G8-conferentie in Frankrijk, 2011, worden aangeboden. Ondertekenen kan via www.starvedforattention.org
http://www.artsenzondergrenzen.nl