|Persbericht |
|Amsterdam, 15 oktober 2010 |Huurwoningen sleutel tot marktherstel
De vraag naar woningbeleggingen blijft wederom redelijk stabiel in 2010 in tegenstelling tot bijvoorbeeld kantoor- en bedrijfsruimtebeleggingen. Ook nemen de prijzen weer voorzichtig toe. Dit blijkt uit het nieuw verschenen woningmarktrapport van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff 'Huurwoningen sleutel tot marktherstel'. Het rapport werd tijdens het jaarlijkse seminar over de huurwoningenmarkt uitgereikt aan de heer drs. M. van Giessen, directeur Aandachtsgroepen, Betaalbaarheid en Woningcorporaties (ABC) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken van de gisteren aangetreden minister Donner. Eddy Halter, adjunct-directeur van DTZ Zadelhoff overhandigde het rapport in aanwezigheid van een grote groep beleggers en corporaties. Halter benadrukte dat beleggers graag corporatiebezit verwerven. De overheid kan een belangrijke rol spelen in het wegnemen van de transactiebarrières tussen deze twee grote marktsectoren waardoor de investeringsmogelijkheden van corporaties kunnen worden verruimd.
Uit het rapport blijkt dat de prijzen van woningbeleggingen weer toenemen. Dit komt niet door stijgende huizenprijzen, maar vooral door dalende rendementen. Eddy Halter: "Beleggers betalen in 2010 gemiddeld zo'n 5% meer voor een complex dan in de 2e helft van 2009. Particuliere beleggers zijn wederom de meest actieve kopers. Institutionele beleggers beginnen door de verbeterde huurmarkt weer te investeren in nieuwbouw. Zij verwerven bijvoorbeeld onverkochte nieuwbouwwoningen en zetten deze woningen om in huurwoningen. Beleggers zijn vaak bereid om het volledige verhuurrisico te dragen. Dit biedt een uitweg aan corporaties en ontwikkelaars die moeite hebben met de voorverkoopeisen. Zij moeten wel een prijsreductie voor lief nemen, maar kunnen hierdoor starten met de ontwikkeling. Dit kan leiden tot marktherstel voor de nieuwbouwmarkt."
"Beleggers zijn net als in 2009 qua regionale focus eensgezind en investeren vooral in eengezinswoningen bij voorkeur in West-Nederland. In toenemende mate wordt de periferie echter als een interessant alternatief gezien. Dit is verstandig, omdat juist de koop- en huurprijzen zich in de periferie momenteel herstellen", stelt Halter.
"Institutionele beleggers zijn iets terughoudender geworden met het aanbieden van complexen. Veel van hun aandeelhouders streven eerder naar het uitbreiden van het aantal woningen in hun portefeuille. Corporaties zijn de afgelopen jaren wel meer als verkopende partij in beeld gekomen. Zij kennen financiële problemen als gevolg van de teruglopende verkoop van huurwoningen, de Vpb-heffing en het Europa dossier, waardoor geld lenen duurder dreigt te worden. Door de strenge regelgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (voorheen VROM) - die toestemming moet geven voor verkoop buiten de sector - worden zij echter sterk beperkt in hun dispositieplannen. Door aanpassing van die regelgeving kan de overheid bijdragen aan het herstel van deze markt", aldus Halter.
In algemene zin ontwikkelt de huurmarkt zich beter dan de koopmarkt. Halter: "Door de onzekerheid op de koopwoningenmarkt en een toenemend aantal huishoudens dat kiest voor een huurwoning, neemt de vraagdruk op huurwoningen toe. Ook in het hoge huursegment, doordat veel mensen met hoge inkomens graag willen huren.
Het (hoge) huursegment biedt echter ook voordelen die los staan van de economische situatie en onzekerheid. "De huurdoelgroep van alleenstaanden, ouderen en gezinnen zonder kinderen neemt de komende 20 jaar met bijna een miljoen toe (naar 5,7 miljoen huishoudens). Voor deze huishoudens zijn duurdere huurwoningen in trek, waardoor ook op langere termijn de vraagdruk op de huurwoningenmarkt zal aanblijven. Deze groei van de huurdoelgroep vindt niet alleen plaats in de Randstad maar zeker ook in de meer perifere delen van Nederland", vervolgt Halter. Dit wordt gevisualiseerd in de VastgoedVisiekaart van DTZ Zadelhoff.
Het woningmarktrapport 'Huurwoningen sleutel tot marktherstel' | oktober 2010 is gratis te downloaden via de website www.dtz.nl.