Medisch Centrum Alkmaar
nieuws
publicatiedatum: 15 oktober 2010
borstkankerzorg in MCA van hoog niveau
Borstkankerchirurgen Medisch Centrum Alkmaar (MCA) reageren op de ontstane commotie rondom borstkankerzorg.
Onlangs maakte zorgverzekeraar CZ bekend om per 1 januari 2011 te stoppen met het contracteren van borstkankerzorg in een aantal ziekenhuizen. CZ wil niet langer borstkankerzorg verzekeren in ziekenhuizen waar minder dan 70 ingrepen per jaar worden uitgevoerd. In hun ogen wordt zelfs alleen goede zorg verleend in ziekenhuizen die meer dan 150 ingrepen per jaar doen. Uitgaande van deze normering zouden in de ogen van CZ slechts enkele ziekenhuizen in Nederland goede borstkankerzorg verlenen. En daarmee heeft CZ voor veel onrust en onduidelijkheid gezorgd onder (ex-) borstkankerpatiënten en hun naasten.
Vanuit het oogpunt van de patiënt is deze onrust heel begrijpelijk. Kijkend naar de feiten gaat CZ zijn boekje echter ver te buiten. Beter had CZ het gesprek met ziekenhuizen aan kunnen gaan alvorens patiënten de stuipen op het lijf te jagen.
De borstkankerzorg in Nederland is aantoonbaar van hoog niveau, ook in kleinere ziekenhuizen. Als gespecialiseerde borstkankerchirurgen van Medisch Centrum Alkmaar zijn wij er samen met onze collega's van overtuigd dat we iedere dag de beste borstkankerzorg leveren die mogelijk is. Wij zijn dan ook zeer verontwaardigd over de commotie die is ontstaan door de onzorgvuldige werkwijze van CZ en nemen hen dat bijzonder kwalijk. Om borstkankerzorg te mogen verlenen dient een ziekenhuis aan hoge eisen te voldoen. Vanuit de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden normen en eisen opgelegd (zoals minimaal 50 ingrepen per jaar per ziekenhuis), maar ook vanuit onze eigen beroepsvereniging van chirurgen wordt continu gekeken naar het optimaliseren van de normen. Indien een ziekenhuis of een chirurg hier niet aan kan voldoen, mag het geen borstkanker behandelen.
In Medisch Centrum Alkmaar wordt aan deze normen ruimschoots voldaan. In 2009 bijvoorbeeld zijn ruim 370 borstkankeroperaties uitgevoerd. Daarmee is MCA een van de grootste ziekenhuizen van Nederland op dit gebied. Een patiënt kan er dan ook zeker van zijn dat zij of hij altijd de best mogelijke zorg krijgt:
* Voor het maken van mammografieën (borstfoto's) wordt in MCA gebruik gemaakt van zowel twee- als driedimensionale opnames. Hierdoor kunnen afwijkingen eerder worden geconstateerd.
* Iedere patiënt bij wie de diagnose kanker is gesteld, wordt besproken in een multidisciplinair overleg, waarbij medisch specialisten van alle betrokken vakgebieden aanwezig zijn, waarna een behandelplan wordt opgesteld.
* Voor en na de chirurgische ingreep wordt de situatie van de patiënt besproken in de oncologiecommissie waar alle specialisten deel van uitmaken. Uitslagen van het weefselonderzoek worden dan besproken en er wordt overlegd over eventuele nabehandeling zoals chemokuren of bestraling.
* De patiënt wordt vanaf het eerste consult opgevangen door een team van speciaal opgeleide zorgverleners dat 24 uur per dag bereikbaar is voor vragen of een luisterend oor.
MCA is voorstander van transparantie en het openbaar maken van gegevens. Dit dient echter wel nauwkeurig te gebeuren. De gekozen systematiek van CZ en de door hen gehanteerde criteria hebben geen enkel raakvlak met de normen die landelijk door verschillende organen zijn gesteld. De resultaten daarvan zijn onbegrijpelijk en hebben het vertrouwen in de Nederlandse borstkankerzorg, geheel onterecht, veel schade toegebracht.
Als borstkankerchirurgen van MCA voelen wij ons gesterkt door de wetenschap dat wij iedere dag de beste zorg aan onze patiënten kunnen leveren. Daar mogen en kunnen onze patiënten op rekenen. Het is triest dat CZ door een zeer ongelukkig uitgevoerde marketingcampagne deze patiënten anders wil doen laten geloven.
dr. W.H. Schreurs, chirurg
A.M.F. Lopes Cardozo, chirurg
B.L.A.M. Langenhorst, chirurg
R. Mollema, chirurg