Salto Eindhoven winnaar van de Nederlandse Bestuursbokaal

15/10/2010 18:15

Dyade

De Bestuursbokaal is de prijs voor het beste Bestuursverslag van Nederland in het Primair Onderwijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal van kasteel Nyenrode overhandigde Wim Touw de Bestuursbokaal aan de afvaardiging van salto. Zij waren zichtbaar erg verheugd met het winnen van de Bestuursbokaal.

Dit jaar zijn uit de tientallen kwalitatief hoogstaande inzendingen de Bestuursverslagen van de volgende drie besturen genomineerd:


- Salto te Eindhoven


- Penta Primair te Grootegast


- INOS te Breda

Er zijn tevens drie eervolle vermeldingen


-Stichting Katholiek Onderwijs te Hoofddorp


-VVOGG te Krimpen aan den IJssel


-Gearhing, primair onderwijs Zuidwest Friesland

Uit het juryrapport:

Salto te Eindhoven

In een prachtig vormgegeven, handzaam boekwerkje in A5-formaat en uitgevoerd in de kleuren felgroen en blauw doet salto haar verslag over het jaar 2009. Het is een goede zet dat op de linkerpagina van het bestuursverslag steeds één van de 24 salto-scholen in het zonnetje wordt gezet. Daaruit blijkt dat salto haar scholen heel belangrijk vindt en ze een primaire plaats in het bestuursverslag geeft. Uit het zeer duidelijk leesbaar en kwalitatief, correct en to-the-point bestuursverslag spreekt grote betrokkenheid van alle geledingen. De communicatie naar de stakeholders is zeer open. Opvallend is dat salto consequent in het bestuursverslag de naam salto zonder hoofdletter spelt en steeds de naam dik afdrukt. Het bestuursverslag van salto kenmerkt zich door bondigheid, iets dat de jury zeer aanspreekt. Volgens de jury is salto de terechte winnaar van de Bestuursbokaal 2009.

Tweede prijs: Penta Primair te Grootegast

Een duidelijk en goed leesbaar bestuursverslag wat een opmerking ontlokte bij één van de juryleden: "Dit leest als een roman.", een helder zakelijk verhaal. Het bestuursverslag begint met een foto waar men twee handen ziet van een kind met een rood bijwijs strookje lezend in één van de boeken over de Kameleon van de jeugdboekenschrijver Hotze de Roos. Na de inleiding gaat het bestuursverslag ongemerkt over in een voortgaande verantwoording van de uitgevoerde activiteiten in het jaar 2009. Van organisatie naar onderwijs. Van onderwijs naar personeel. Van personeel naar financiën. Alles in duidelijke taal en zonder een overmaat aan grafieken en tabellen. Zorgvuldig, formeel en compleet.

Derde prijs: INOS te Breda

Een stevig boekwerk van ruim honderd pagina's. Kenmerkend voor dit bestuursverslag is dat het compleet is. Een duidelijke inhoudsopgave om snel de relevante gegevens op te zoeken. Door het verslag heen zijn uitgeknipte 'krantenartikelen' geplaatst waarin op een soms luchtige manier een aantal nieuwsfeiten van INOS worden belicht. Het bestuursverslag wordt afgesloten met een bijlage waarin 'begrippen uit het INOS-spraakgebruik' worden uitgelegd. Hierdoor zijn misverstanden in het gebruik van termen bijna uitgesloten. Waar sommige jaarverslagen bijna voor de helft bestaan uit een financieel overzicht weet INOS het in 4 pagina's te doen, een compliment daarvoor van de jury.

Eervolle vermelding: Stichting Katholiek Onderwijs te Hoofddorp

Een bestuursverslag dat uit 28 pagina's bestaat en toch goed te lezen is, dat is de SKOH gelukt. In het kort worden alle relevante zaken besproken waarbij naast de algemene onderdelen het gezamenlijk onderwijskundig beleid van de Stichting een belangrijk onderwerp is. Opvallend is de steeds terugkerende zinsnede: Wat waren we van plan? Wat hebben we gedaan? En wat hebben we bereikt? Dit geeft de lezer duidelijkheid en houvast. Een helder financieel overzicht sluit het bestuursverslag af. Een eervolle vermelding krijgt SKOH Hoofddorp om de 'leesbare beknoptheid' van haar verslag

Eervolle vermelding: VVOGG te Krimpen aan den IJssel

Het bestuursverslag van 'De Vereniging tot het Verstrekken van Onderwijs op Gereformeerde Grondslag te Krimpen aan den IJssel' ademt nadrukkelijk de identiteit van de Reformatorische beginselen van de vereniging. De jury heeft respect voor de 'open' overlegstructuren die in het jaarverslag worden besproken waarin ook de zaken die niet zo goed zijn gegaan, worden benoemd. Ook humor is terug te vinden in het verslag; de Admiraal de Ruyterschool doet zijn uiterste best om de instromende schipperskinderen niet tussen de wal en het schip te laten vallen. VVOGG bewijst dat ook een kleine vereniging met drie basisscholen, een goed en leesbaar bestuursverslag kan verzorgen

Eervolle vermelding: Gearhing, primair onderwijs Zuidwest Friesland

Het eerste bestuursverslag van deze op 1 januari 2009 opgerichte stichting schept hoge verwachtingen bij de jury. In een prachtig uitgevoerd boekwerkje op A5 formaat wordt in 24 pagina's verantwoording afgelegd over de uitgevoerde activiteiten in 2009. Het is niet niks om 11 schoolbesturen met totaal 29 scholen te laten fuseren. Gearhing bewijst dat het kan en komt met een heel goed leesbaar, beknopt jaarverslag dat opgesierd is met prachtige kinderfoto's waaruit blijkt dat het bij Gearhing om de kinderen gaat. Het door de jury beoordeelde verslag was de verkorte publieksversie, de uitgebreide versie heeft de jury helaas niet ontvangen. Wellicht een tip voor de strijd om de 'Bestuursbokaal' voor het komend jaar.

Drs W.A. (Wim) Touw RA

Wim Touw is de voorzitter van de Werkgroep Nieuwe Richtlijnen Jaarverslaggeving Onderwijs. Leden van de werkgroep zijn onder andere de VO raad, de PO raad, de HBO raad, het Ministerie OCW, de NIVRA en Ouderorganisaties. Daarnaast is Wim onder andere lid van de Raad van Toezicht van De Haagse Hogeschool en partner van KPMG Nederland. KPMG Nederland maakt deel uit van het internationale KPMG-netwerk, wereldwijd toonaangevend in audit, tax en advisory.

Over Dyade

Dyade (www.dyade.nl) is de grootste dienstverlener in het onderwijs van Nederland. Dagelijks verlenen ruim 400 medewerkers diensten op het gebied van bedrijfsvoering aan schoolorganisaties. Dyade is ISO-gecertificeerd en heeft ruim 450 besturen in het primair en voortgezet onderwijs als klant.





http://www.dyade.nl