Blindheid wereldwijd afgenomen met 12%
15/10/2010 17:21
Dark & Light Blind Care
- Visuele handicaps wereldwijd met ruim 9% afgenomen
- Blindheid wereldwijd afgenomen met 12% in zes jaar
- Chronische aandoeningen overstijgen infectieziekten als belangrijkste oorzaak van blindheid
- Gevolgen worden voelbaar in zowel ontwikkelingslanden als de Westerse wereld
Volgens nieuwe voorlopige cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd 285,3 miljoen mensen met een visuele handicap. De afgelopen tien jaar heeft VISION2020 (een initiatief van IAPB en WHO) bijgedragen aan een verlaging van ruim 9% van het aantal visueel gehandicapten in de wereld. Dat werd deze week bekendgemaakt op een bijeenkomst in Geneve die door de WHO was georganiseerd in het kader van World Sight Day.
De cijfers zijn opmerkelijk omdat de wereldbevolking ouder dan 50 jaar met 18% is toegenomen. Juist in deze groep komt blind- of slechtziendheid relatief vaker voor. Het totaal aantal blinden is afgenomen met 5,2 miljoen (van 45 miljoen in 2004 tot 39,8 miljoen nu), een afname van 12% in zes jaar.
Hoewel er veel is bereikt, blijft het de uitdaging voor VISION2020 om de belangrijkste oorzaken van vermijdbare blindheid uit te bannen voor het jaar 2020. Bijna de helft van alle slechtziendheid is het gevolg van ongecorrigeerde refractieafwijkingen (zoals bijziendheid), wat in de meeste gevallen te verhelpen is met een bril.
Terwijl infectieziekten zoals trachoom en rivierblindheid succesvol worden bestreden, nemen chronische aandoeningen zoals staar, leeftijdsafhankelijke macula degeneratie en diabetische retinopathie juist toe. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in de Westerse wereld. Dit onderstreept de trend waarbij infectieziekten door gezondheidsinterventies afnemen en chronische ziekten wereldwijd in opkomst zijn.
De nieuwe cijfers en de gewijzigde trends zijn bekendgemaakt door VISION2020 op World Sight Day 2010, de internationale dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor vermijdbare blind- en slechtziendheid.
Bruce Spivey, president van de International Council of Ophthalmology reageerde gisteren op de nieuwe cijfers: "De grootste uitdaging voor VISION2020 de komende tien jaar is het terugdringen van chronische ziekten zoals leeftijdsafhankelijke macula degeneratie en diabetische retinopathie. Deze stijgen explosief, niet alleen in ontwikkelingslanden, maar over de hele wereld, vanwege de vergrijzende wereldbevolking en veranderende leefpatronen."
Het jaar 2010 markeert tien jaar VISION2020; de wereldwijde campagne voor het uitbannen van vermijdbare blindheid vóór het jaar 2020. Dankzij VISION2020 hebben WHO-lidstaten toezeggingen gedaan om te investeren in oogzorg; twee WHO-resoluties roepen lidstaten op om VISION2020 plannen te schrijven en te implementeren. Meer dan 100 landen hebben nu een nationaal plan voor oogzorg opgesteld.
Hoewel er al diverse programma's lopen voor de bestrijding van chronische aandoeningen, blijft het van belang om wereldwijd aandacht te vragen voor dit probleem en preventieve maatregelen te nemen. Dit is één van de prioriteiten van VISION2020 voor de komende tien jaar, waarbij de steun van hulporganisaties en deskundigen op het gebied van oogzorg onmisbaar is.
http://www.darkandlight.org