Consumentenbond
15 oktober 2010
Transparantie over nanodeeltjes in voeding broodnodig
Op 13 oktober organiseerde de Consumentenbond een symposium met een
debat over nanotechnologie en de invloed op consumenten. Uit de
presentaties van Frans Kampers van Wageningen Universiteit en
Jacqueline van Engelen van het RIVM bleek dat nanotechnologie
consumenten grote voordelen kan gaan leveren, maar dat er over sommige
toepassingen en risico's van nanotechnologie nog veel onduidelijkheden
zijn. Risico's zijn niet of nauwelijks te bepalen bij de zogenaamde
`persistente' -ofwel niet oplosbare- nanodeeltjes. Bart Combée
Onduidelijk is in welke levensmiddelen welke nanodeeltjes voorkomen en
hoe de levensmiddelenindustrie tot meer openheid over het gebruik
bewogen kan worden. Moeilijk bleek de discussie over hoe om te gaan met
het feit dat risico's niet te bepalen zijn en of en hoe de onzekere
risico's gecommuniceerd worden aan consumenten. Directeur Bart Combée
van de Consumentenbond: `Uit het debat is duidelijk geworden dat we de
discussie over nanotechnologie moeten toespitsen op de hooguit 10% van
de toepassingen waar twijfels over zijn. Het is niet nodig om het brede
begrip van nanotechnologie in zijn geheel ter discussie te stellen'.
Omgaan met onduidelijkheid
Uit het levendige debat, waaraan actief werd deelgenomen door
consumenten, fabrikanten, brancheorganisaties, wetenschappers, NGO's,
overheid en toezichthouders, bleek met name dat nog veel onduidelijk is
over de aanwezigheid van nanodeeltjes in levensmiddelen en hoe daarmee
om te gaan. Het symposium over nanotechnologie en de invloed op
consumenten is georganiseerd door de Consumentenbond in een project dat
mede mogelijk werd gemaakt door het Nanopodium.