Wereldvoedseldag
NCRV-programma's in teken van Wereldvoedseldag
Vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober
De NCRV besteedt deze dagen aandacht aan Wereldvoedseldag, dat op
zaterdag 16 oktober in het teken staat van voedselverspilling. Volgens
de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties,
wordt ruim 40 procent van het voedsel verspild en belandt het
uiteindelijk op een afvalberg. In diverse radio- en
televisieprogrammaâs en op internet belicht de NCRV dit probleem. De
invulling van de radioprogrammaâs wordt op een later tijdstip bekend.
Altijd Wat
Vrijdag 15 oktober
20.55 uur, Nederland 2
Zo duikt Altijd Wat de avond voor Wereldvoedseldag in de restaurants
restanten van de dagmarkten en de afvalbakken van de supermarkt en gaat
een chef-kok Pierre Wind aan de slag met de kliekjes. Het âgerecycledâ
koken is een trend onder krakersscene jonge idealisten die stelling
nemen tegen de consumptiemaatschappij
Rondom 10
Zaterdag 16 oktober
21.10 uur, Nederland 2
Rondom 10 gaat over de consumptie van vlees. Is dat nog wel
verantwoord? Of zijn vleeseters net zulke slechteriken als rokers en
moeten we massaal over op kweekvlees uit een reactor? Over
vleesconsumptie, dierenwelzijn, economische belangen en de toekomst van
vlees komen voor- en tegenstanders komen aan het woord.
Internet
Mambapoint zet webreportages op de site die aansluiten op het thema. Te
zien is hoe Afrikanen kunnen voorzien in hun eigen voedselproductie, er
is een reportage over leasekoeien in Tanzania en aandacht voor âsolar
cookingâ: koken op zonne-energie.
Op doemaarduurzaam.nl zijn alle items van de publieke omroep over
Wereldvoedseldag te zien. In een speciale editie van âde kookrubriekâ
worden een week lang gerechten bereid van producten die mensen normaal
gesproken weggooien.
Ook op Spirit24 zijn de verschillende programmaâs terug te zien en
horen. Aan Wereldvoedseldag wordt ook aandacht besteed door onder
andere de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) met de Afvalshow en de
documentaire Taste the Waste.
NCRV