Grove schending mensenrechten Noord-Cyprus
LIMASSOL, CYPRUS, 20101014 -- Turkije gaat slecht om met het culturele erfgoed in het sinds 1974 door de Turken bezette Noord-Cyprus. Veel religieuze objecten hebben te lijden onder beschadigingen en zelfs complete verwoestingen. Dat concludeert SGP-Europarlementariër Bas Belder tijdens een bezoek aan de Republiek Cyprus in het kader van een studiebezoek van de EFD-fractie (waar de SGP deel van uitmaakt). De opdeling van Cyprus is één van de agendapunten tijdens het bezoek.
Fresco's en andere beschilderingen zijn op grote schaal geroofd en op de markt gebracht en zijn wereldwijd verspreid als privebezit. Meerdere kerken zijn met de grond gelijk gemaakt. Weer andere heiligdommen zijn verworden tot nachtclubs, pizzeria's en mortuaria. Turkije weigert UNESCO toegang tot het noorden van Cyprus om een onafhankelijk rapport op te maken van de situatie.
Rechten religieuze minderheden
Niet alleen is er van Turkse zijde weinig waardering voor culturele eigendommen, ook religieuze minderheden moeten het ontgelden. Belder maakt zich grote zorgen: "Terwijl banken uit Saudi-Arabië de oprichting van islamitische instellingen op Noord-Cyprus financieren en helpen bij de opleiding van imams, worden de rechten van andere religieuze groepen ernstig geschonden". De Alevieten hebben het als religieuze minderheid het zwaarst te verduren. Zij hebben nauwelijks rechten en moeten ondergronds samenkomen. De Grieks-Orthodoxen hebben één bisschop en mogen niet nog een bisschop benoemen. Aan het eind van de kerkdienst staat de Turkse politie klaar om het geld van de collecte in te vorderen. De Rooms-Katholieken en Anglicanen mogen wel kerkdiensten beleggen onder het mom van "vrijheid van samenkomst". Daartoe moet na elke dienst een verklaring worden ondertekend waarin staat dat men vrijheid van samenkomst geniet. Wanneer niet getekend wordt, mag men de volgende keer geen gebruik meer maken van de kerk. Geen van de religieuze groepen heeft namelijk eigendomsrecht. Volgens Belder is de situatie onbestaanbaar: "Dit laat weer eens duidelijk zien dat Turkije nog immens ver weg staat van een mogelijk EU-lidmaatschap" . Samen met collega parlementariërs beraadt hij zich op verdere actie op Europees niveau.
Ingezonden persbericht