Nr. 217
Hilversum, 11 oktober 2010
EINDELIJK EERVOLLE HERBEGRAFENIS ONDERDUIKER PIETER HOPPEN
EO herhaalt documentaire Nooit Meer Laf (over Hoppens levenseinde), 14 okt. 00:30 uur, Ned.2
Pieter Hoppen wordt dan eindelijk op het ereveld in Loenen herbegraven. Hij verdween op raadselachtige wijze terwijl hij ondergedoken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De EO-documentaire Nooit Meer Laf ontrafelt zijn noodlottige levenseinde: het verzet verdacht Hoppen van verraad en liet hem verdwijnen. Onterecht, zo blijkt uit de nauwkeurige reconstructie die journalist Geertjan Lassche samen met verzetsheld Gerrit Gunnink maakte. Gunnink was bij de liquidatie betrokken en wist het graf nog aan te wijzen. Donderdag 14 oktober verzorgen de Oorlogsgravenstichting en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht de herbegrafenis van Hoppen.
5 mei 2009 was het verhaal van de opgraving al landelijk nieuws. In april 2009 worden op aanwijzingen van Gunnink en Lassche onder een voerbult in een weiland in Staphorst stoffelijke resten gevonden. Hoppen was in 1943, na de liquidatie, door onder andere Gunnink weggemoffeld op deze plek. Afgelopen juli meldt het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) dat DNA-onderzoek de identiteit van Hoppen bevestigt.
Donderdag 14 oktober verzorgen de Oorlogsgravenstichting en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht de herbegrafenis van Hoppen. Bij de plechtigheid zullen zowel de nabestaanden van de familie Hoppen als verzetsman Gerrit Gunnink aanwezig zijn. Ook de burgemeester van Staphorst en Rotterdam zijn uitgenodigd. Hoppen was ten tijde van de liquidatie ambtenaar van de Gemeente Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst zal een gedenksteen worden onthuld. In de Gemeente Staphorst wordt op de plek van de liquidatie een kruis geplaatst.
Met de herbegrafenis is na bijna 70 jaar een einde gekomen aan zijn vermissingzaak, wordt hij officieel oorlogsslachtoffer en is hij formeel gezuiverd van iedere verdenking. Donderdagmiddag zal Radio 1, na het nieuws van 15.00 uur, een reportage uitzenden van de herbegrafenis.
De documentaire
Het verhaal begint in juli 1943, als boeren in Noordwest-Overijssel beweren dat een onderduiker spioneert voor de Duitsers. In een spoedvergadering van het verzet te Meppel wordt zonder nader onderzoek besloten de man uit de weg te ruimen. Verzetsman Gerrit Gunnink brengt hem naar een weiland bij Staphorst waar hij wordt doodgeschoten en weggemoffeld onder de grond.
65 jaar later worstelt Gerrit Gunnink nog steeds met zijn rol in deze gebeurtenis. Er was nauwelijks bewijs en uit de gesprekken met de man, vlak voor zijn dood, bleek niets van eventueel verraad. Uniek is de vertelvorm van de documentaire waarin Gunnink, met hulp van acteurs, zijn eigen oorlogsverleden reconstrueert. Het zorgt voor nieuwe herinneringen.
Nooit meer laf is het verhaal van een man die moediger is dan ooit tevoren: hij verkiest het opruimen van zijn geweten boven nadelige consequenties van zijn onthullingen voor bijvoorbeeld zijn omgeving. De bekentenissen van Gunnink, over fouten van het gewapend verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, leverden hem zowel bewondering als felle kritiek op.
---
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep
Evangelische Omroep