Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Temperen van de buikloop
14 okt 2010
Nummer: R1
Het oosterse sojaproduct tempé, populair bij vegetariërs, blijkt een
geschikt middel om buikloop te voorkomen. Het weerhoudt ziekmakende
bacteriën ervan om zich in de darmen te nestelen.
Je vindt het zelden bij de menu-omschrijving in een restaurant, maar:
tempé is feitelijk een dikke koek aan elkaar geschimmelde,
gefermenteerde sojabonen. De schimmel breekt grote moleculen, zoals
eiwitten en suikers, af. Hierdoor verandert de smaak en ook de textuur:
het product wordt zachter en de smaakt een beetje nootachtig. Maar
tempé blijkt ook een preventief middel tegen buikloop, zo bewees Petra
Roubos, die op 8 oktober promoveerde bij levensmiddelenmicrobiologie en
-chemie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.
'Het ging al een tijdje rond dat deze bonenkoek diarree vermindert. Bij
baby's, maar ook bij biggen', vertelt de promovenda. De grote vraag was
waarom en hoe tempé de kans op diarree vermindert. Daarom knutselde de
promovenda een testsysteem van gekweekte darmcellen in elkaar om het
mechanisme van de antidiarreewerking op te helderen. 'Tempé bleek geen
effect op de darmcellen te hebben en ook konden we geen bacterieremmend
effect van tempé aantonen', stelt Roubos. Vervolgens ging ze de
binding van ziekteverwekkende bacteriën aan de darmwandcellen meten,
de voorloper van een infectie, en vonden dat tempé die vermindert.'
Blok aan het been
Hoe tempé die hechting van ziekteverwekkende bacteriën aan de
darmcellen belemmert is nog niet helemaal duidelijk, maar Roubos heeft
wel een idee. 'De actieve stof die verantwoordelijk is voor dit
anti-buikloopeffect zou aan de bacterie kunnen hechten en zo letterlijk
een blok aan het been van dit micro-organisme kunnen zijn', legt Roubos
uit. 'Een andere mogelijkheid is dat die stof op de een of andere
manier het mechaniek waarmee de bacterie zich aan de darmcellen bindt,
stukmaakt of blokkeert.'
Roubos toonde eerst aan dat dit goedje niet in de schimmel, maar in de
tempé zelf zit. Roubos: 'Granen met dezelfde schimmel als tempé
lieten geen anti-diarree effect zien, andere peulvruchten wel. Het moet
dus een afbraakproduct van de soja zijn.' Arabinose-bevattende
suikerketens, die voorkomen in de celwanden van de soja, lijken
verantwoordelijk te zijn: volgens Roubos verdwijnt de antidiarree
activiteit als deze celwandbestanddelen worden afgebroken. | Hans
Wolkers