Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Nieuwe technologie: snacks krokanter en minder vet
14 okt 2010
Onderdeel: Food and Biobased Research
Een nieuwe paneerlaag voor snacks blijft krokant bij bereiding in de
magnetron of oven. Deze technologie is door Crisp Sensation Holding SA
ontwikkeld. Bovendien is uit tests, die zijn uitgevoerd door Wageningen
UR Food & Biobased Research, gebleken dat snacks met deze paneerlaag
hun authentieke smaak en textuur behouden, zelfs na een bewaartijd van
langer dan negen maanden.
Krokante snacks met een significant lager vetgehalte die eenvoudig in
de magnetron kunnen worden bereid zonder het gebruik van een actieve
verpakking. Dat is het resultaat van jaren van onderzoek en
ontwikkeling door Crisp Sensation Holding SA. De nieuwe technologie is
nu klaar voor de markt en opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden
voor fabrikanten van gepaneerde diepvriesproducten. Met de nieuwe
paneertechnologie kunnen kipnuggets, vissticks en kaas- of
groentesticks eenvoudig in de magnetron of oven worden bereid voor een
krokante bite, gevolgd door een sappige, malse vulling.
Doordat de snacks dankzij het unieke productieproces vóór consumptie
niet hoeven te worden gefrituurd, bevatten ze veel minder vet dan
vergelijkbare producten op de markt. Er kan ongeveer 70% minder vet
worden gebruikt en dat maakt deze snacks een goed alternatief voor
gezondheidsbewuste consumenten die snel en makkelijk willen snacken.
Smaakpanel
De technologie is bij Food & Biobased Research getest door een
smaakpanel dat zowel kipnuggets met de nieuwe paneerlaag als
referentieproducten van een Nederlandse marktleider voorgeschoteld
kregen. De nuggets werden bereid in magnetrons met en zonder
âcrispâ-functie en in een heteluchtoven. In alle gevallen werden de
Crisp Sensation-snacks significant krokanter bevonden dan het
commerciële product. Bovendien toonden een breekproef en een
hoorbare-knapperigheidsproef aan dat de magnetronproducten zelfs bij
een lange bewaartijd van meer dan negen maanden hun technologische- en
smaakeigenschappen behouden. Kant-en-klaarmaaltijden die met Crisp
Sensation zijn gemaakt behouden hun knapperigheid en worden niet klef
wanneer ze langere tijd warm worden gehouden voordat ze worden
genuttigd.
Bovendien voldoen alle ingrediënten aan de richtlijnen van de Europese
Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse inspectie
van voedings- en geneesmiddelen (FDA).Â
Â
Food & Biobased Research, sensorisch- en consumentenonderzoek
Food & Biobased Research hanteert als toegepast onderzoeksinstituut een
breed scala aan methodes op het gebied van zowel fundamenteel als
toegepast sensorisch onderzoek. De onderzoeksgroep Consumer Science &
Intelligent Systems is niet alleen zeer ervaren in het inzetten van
sensorische panels, maar ook in het in verband brengen van sensorische
gegevens met consumentgegevens. Hierdoor kan er inzicht worden
verkregen in verschillende factoren met betrekking tot waarneming en
voorkeur.
Ook is de groep een belangrijke speler op het gebied van de
methodeontwikkeling voor sensorisch- en consumentenonderzoek. Als lid
van het European Sensory Network kan Consumer Science & Intelligent
Systems daarnaast zorgen voor de coördinatie van toekomstig onderzoek
in verschillende EU-landen.
Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.
Over Crisp Sensation
Crisp Sensation is een in Zwitserland geregistreerde onderneming
waarvan het hoofdkantoor in Genève is gevestigd. De R&D-activiteiten
vinden plaats in laboratoria in Groot-Brittannië en Nederland. Crisp
Sensation biedt zijn wereldwijd gepatenteerde technologie aan aan
fabrikanten van alle soorten gepaneerde diepvriessnacks en aan
grootschalige cateraars. Klanten kunnen de technologie onder licentie
van Crisp Sensation gebruiken. Daarnaast profiteren fabrikanten van de
specialistische kennis op het gebied van productontwikkeling van de
medewerkers van Crisp Sensation. Zij bieden advies bij het op de markt
brengen van een nieuw concept of het wijzigen van bestaande producten.
Â
Contact
Sensorisch onderzoek Food & Biobased Research: Petra Kanters -
communicatieadviseur
petra.kanters@wur.nl
0317 480 081
Perscontact Crisp Sensation Holding SA: Anne-Katrin Pflästerer
pflaesterer@akp-pr.de
+49 6201 188 9810
Crisp Sensation Holding SA: Axel Graefe
info@crispsensation.com
Website Crisp Sensation Holding SA