Waterschap Groot Salland

Maatregelen nodig op rioolwaterzuivering Raalte

Laatste wijziging: 14 oktober 2010

Waterschap Groot Salland gaat onderzoek uitvoeren naar een oplossing voor schuimvorming op de rioolwaterzuiveringinstallatie (rwzi) Raalte. Ook worden maatregelen genomen voor een betere bedrijfsvoering van de zuivering.

De verbeteringen op de rwzi Raalte hebben deels te maken met schuimvorming in de gisting en deels met de technische staat van de installatie. De schuimvorming en problemen in de bedrijfsvoering kunnen pas na voorbereidend onderzoek worden opgelost. Voor een ander deel, zoals de gasmotor en de blowers, kunnen direct maatregelen worden genomen. De drie blowers die het zuiveringsproces voorzien van zuurstof zijn bijna 35 jaar oud en worden vervangen.

Eigen energie
Daarnaast vervangt Groot Salland de huidige gasmotor door een warmtekrachtkoppeling (WKK), wat energiebesparing oplevert en de duurzaamheid verbetert. Het op de zuivering geproduceerde biogas wordt in de nieuw te plaatsen warmtekrachtkoppeling omgezet in elektriciteit en warmte. Deze energie wordt grotendeels gebruikt op de zuivering zelf. Zo wekt het waterschap een deel van de benodigde energie van rwzi Raalte zelf op via het zuiveren van afvalwater in diezelfde zuivering. Onderzocht wordt of de overige warmte op termijn kan worden geleverd aan derden, zoals zwembad Tijenraan.
Voordat deze acties in beeld kwamen, bekeek het waterschap diverse alternatieven, zoals het vergisten van slib op een andere zuivering waardoor geen gasmotor meer nodig zou zijn op rwzi Raalte. Ook is gekeken naar een alternatieve benutting van het biogas: het opwerken van biogas naar aardgaskwaliteit, waarna dit gas binnen of buiten de rioolwaterzuivering kan worden benut. Deze alternatieven bleken financieel, praktisch en/of qua duurzaamheid niet aantrekkelijk. De gekozen oplossing, het plaatsen van een warmtekrachtkoppeling, is een duurzame uitkomst en past binnen het energiebeleid van het waterschap. Het resulteert in een jaarlijkse elektriciteitsbesparing van ongeveer 350.000 kWh. Dit staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijks energieverbruik van 100 huishoudens.

STOWA
Schuimvorming in gistinginstallaties is een landelijk probleem bij diverse waterschappen. Door het kenniscentrum van regionale waterbeheerders in Nederland, Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), is al onderzoek gedaan naar het ontstaan van schuim in gistingen. De oorzaak is echter nog niet gevonden. Gevolgen van schuimvorming zijn het verstoren van de bedrijfsvoering en hoge kosten door schade aan apparatuur. Dit is financieel en in het kader van duurzaamheid een ongewenste situatie, dus neemt Groot Salland maatregelen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl