Provincie Utrecht

Restauratie van het sluisje Westbroek afgerond

Op 13 oktober is de restauratie van het sluisje Westbroek bij Slot Zuylen in Maarssen afgerond. Gedeputeerde Anneke Raven van de provincie Utrecht heeft samen met Manfred Van der Heijde, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het sluisje woensdagochtend geopend.

Samenwerking
Provincie Utrecht heeft samen met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Slot Zuylen, de Gebiedscommissie Utrechtse Vecht en Weiden en gemeente Maarssen een belangrijke stap gezet in het levendig houden van het verhaal over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En deze restauratie is pas het begin. Zo wordt er onder andere nog gewerkt aan de herbestemming van het koetshuis van Slot Zuylen tot theehuis, aan het Poortgebouw en aan een informatiepunt over onder andere de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Rijke geschiedenis
Het sluisje Westbroek is ruim een eeuw geleden gebouwd en wordt ook het Geniesluisje genoemd. In tijden van oorlogsdreiging kon met het sluisje de polder Westbroek onder water worden gezet om de opmars van de vijand uit het oosten tegen te houden. In de meidagen van 1940 is dit ook gelukt. Helaas was dit succes van korte duur. In mei 1945 hebben de Duitsers het water gebruikt om hun aftocht veilig te stellen door het hele sluishoofd op te blazen. Het waterschap heeft het sluishoofd kort daarna weer herbouwd. Tot de jaren `80 is het sluisje nog voor de scheepvaart in gebruik gebleven. Daarna is het onderhoud gestaakt en trad het verval in. Het sluisje Westbroek is nu weer voor zo'n 25 jaar opgeknapt.

Voor persinformatie:
judith.nijland@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11