Unicef


Internationale 'Dag van het Handen Wassen': schone handen voor meer dan één dag belangrijk

Handen wassen met zeep kan levens van miljoenen mensen redden

Voorburg, 14 oktober 2010 - Morgeen - op de derde internationale 'Dag van het Handen Wassen' - laten over de hele wereld meer dan 200 miljoen schoolkinderen, ouders, leerkrachten, beroemdheden en ambtenaren zeep over hun handen glijden. Aan het eind van de dag willen ze echter meer hebben dan schone handen. De internationale 'Dag van het Handen Wassen' - met als thema 'More than Just a Day' - heeft tot doel de eenvoudige, levensreddende praktijk van het handen wassen voor iedereen tot een regelmatige gewoonte te maken.

De partners in de internationale 'Dag van het Handen Wassen' promoten de voordelen van het wassen van de handen met water en zeep door activiteiten te organiseren in meer dan 80 landen. Maar ook krijgen scholen en gemeenschappen in ontwikkelingslanden de benodigde ondersteuning en middelen om het wassen van handen in de praktijk tot een routine en positieve gewoonte te maken. Elk jaar sterven namelijk meer dan 3,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van diarree en acute infecties aan de luchtwegen. Het wassen van de handen met zeep - vooral nà een bezoek aan het toilet en vóór het verwerken van levensmiddelen - vermindert de kans op diarree meet meer dan 40 procent, en kan dus vele levens redden. Het eenvoudige gedrag wordt echter niet regelmatig uitgeoefend. Op de 'Dag van het Handen Wassen' wordt wereldwijd in speeltuinen, klaslokalen, buurthuizen, openbare ruimten en via de media aandacht gevraagd voor het belang van het wassen van de handen met zeep en water als één van de meest doeltreffende en betaalbare interventies in de gezondheidszorg. Activiteiten die voor het evenement gepland zijn, zijn onder meer:


* Een handen-wassen-parade in Sri Lanka met stuudenten en beleidsmakers;
* Handen-wassen-demonsstraties in Vietnam, Laos en Syrië;
* Handen-waassen-wedstrijden in Ethiopië, samen met de lancering van een mediacampagne gericht op scholen, zorginstellingen en verenigingen van jongeren en vrouwen;
* Radioo-en televisiespotjes in Guinee die het publiek informeren over de juiste manier van handen wassen;
* Hett installeren van kranen op watertanks in Fiji als onderdeel van een landelijke campagne om het handen wassen te vergemakkelijken;
* De lancering van een enquêtee voor scholen in Venezuela. De vragenlijst kan worden gebruikt om een momentopname van de hygiëne in de scholen te nemen, zodat de beschikbare middelen beter kunnen worden ingezet. Andere hulpmiddelen dan de bovengenoemde enquête die dit jaar worden gepresenteerd, zijn een 'More than Just a Day' - brochure en een Smaart Hygiene Solutions Boekje, dat op een toegankelijke manier beschrijft wat de meest belangrijke methoden en manieren zijn ter promotie en verbetering van de hygiëne in ontwikkelingslanden.

De partners van de internationale 'Dag van het Handen Wassen' vormen samen het 'Public-Private Partnership for Handwashing with Soap'. Het is een coalitie van internationale organisaties die zich richten op het belang van handen wassen en de gezondheid van kinderen. Het bestaat uit: UNICEF, de Academy for Educational Development; Centers for Disease Control and Prevention; Colgate-Palmolive; International Centre for Diarrhoeal Disease Research; Johns Hopkins University School of Public Health; London School of Hygiene & Tropical Medicine; Procter & Gamble; The Water and Sanitation Program; The Water Supply and Sanitation Collaborative Council; de Wereldbank; Unilever; USAID en WaterAid.


* * *



Unicef